Ciasto drożdżowe z jabłkami

Idealne ciasto drożdżowe, bo nie wymagające wyrabiania. Składniki tylko się miesza i odstawia do wyrośnięcia. Ciasto wdzięczne, bo można na jego wierzch położyć dowolne owoce. Ja wzięłam jabłka, bo akurat miałam je pod ręką. Sprawdzą się też gruszki, śliwki, borówki, morele, czy brzoskwinie. Dzięki owocom ciasto zachowuje wilgoć. Taki prosty sposób na coś smacznego do kawy 😊

Ciasto drożdżowe z jabłkami

(na blaszkę 28 cm na 24 cm)

Ciasto

Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru (180 g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka letniego mleka (240 ml)
  • ½ szklanki oleju (80 g)
  • 4 szklanki mąki (4*120 g= 500 g)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 6 sztuk soczystych jabłek

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozdrobnić, dodać cukier i letnie mleko. Zostawić do wyrośnięcia drożdży na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane widelcem jajka. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i rodzynki. Zarobić ciasto łyżką. Nie wyrabiać.
  2. Odstawić ciasto na 1,5 godziny, żeby wyrosło.
  3. Po wyrośnięciu ciasto lekko przerobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Jabłka umyć, nie obierać i pokroić w ósemki. Układać na cieśnie jedno za drugim. Posypać cynamonem.
  5. Ciasto odstawić na 30 minut, żeby ruszyło.
  6. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec około 45 minut w 170 stopni Celsjusza.
  7. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz