Ciasto z truskawkami i kruszonką

Na wypieki z truskawkami czas najwyższy. A już w ogóle, gdy owoce pochodzą z własnego ogrodu, to należy im się wyjątkowy szacunek i forma podania. Moje wylądowały na cieście ucieranym pod kruszonką śmietankową. Ciasto świetnie trzyma wilgoć i nie opada pod ciężarem owoców. W kuchni nareszcie czuć lato!

Ciasto z truskawkami i kruszonką

(na blaszkę 29 na 23 cm)

Ciasto:

Składniki:

  • 5 jaj
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Kruszonka

Składniki:

  • 80 g cukru (4 łyżki stołowe)
  • 150 g mąki (8 łyżek stołowych)
  • 100 g masła (1/2 kostki)
  • ½ aromatu śmietankowego

Wsad owocowy:

– 400 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i odstawić ją do lodówki.
  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masa powinna zjaśnieć i zrobić się dość gęsta – jak na biszkopt. Mikserem należy ubijać około 5-6 minut.
  3. Do ubitej masy jajecznej dodać olej. Wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników.
  4. Do składników mokrych dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać łyżką aż składniki się połączą.
  5. Truskawki umyć. Wysuszyć i pokroić na połówki.
  6. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch łyżką. Na ciasto wyłożyć połówki truskawek. Posypać kruszoną.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 50 minut. Wystawić ciasto do wystudzenia.

1 Response

Dodaj komentarz