Na wypieki z truskawkami czas najwyższy. A już w ogóle, gdy owoce pochodzą z własnego ogrodu, to należy im się wyjątkowy szacunek i forma podania. Moje wylądowały na cieście ucieranym pod kruszonką śmietankową. Ciasto świetnie trzyma wilgoć i nie opada pod ciężarem owoców. W kuchni nareszcie czuć lato!
Ciasto z truskawkami i kruszonką
(na blaszkę 29 na 23 cm)
Ciasto:
Składniki:
- 5 jaj
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
- 180 ml oleju rzepakowego
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Kruszonka
Składniki:
- 80 g cukru (4 łyżki stołowe)
- 150 g mąki (8 łyżek stołowych)
- 100 g masła (1/2 kostki)
- ½ aromatu śmietankowego
Wsad owocowy:
– 400 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść kruszonkę i odstawić ją do lodówki.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masa powinna zjaśnieć i zrobić się dość gęsta – jak na biszkopt. Mikserem należy ubijać około 5-6 minut.
- Do ubitej masy jajecznej dodać olej. Wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników.
- Do składników mokrych dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać łyżką aż składniki się połączą.
- Truskawki umyć. Wysuszyć i pokroić na połówki.
- Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch łyżką. Na ciasto wyłożyć połówki truskawek. Posypać kruszoną.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 50 minut. Wystawić ciasto do wystudzenia.
Olu, czy ciasto udźwignie ciężar śliwek?