Zupa na szybko. Z tego, co rośnie w ogrodzie: cebula, cukinia i ziemniak. Odrobina masła, czosnek, sól, pieprz i curry. Na koniec wsparcie techniczne blendera i jest! Pyszna, esencjonalna. Doskonała! Krem z cukinii smakuje zarówno na ciepło, jak na zimno. Uniwersalne danie.
Zupa krem z cukinią
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu – ja użyłam rosołu z dnia poprzedniego (750 g)
- sól, pieprz, curry – do smaku
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć. Jeśli młode, to nie obierać. Jeśli warzywo jest starsze i ma skórkę twardą, lepiej ją obrać. Pokroić w kostkę 1 cm na 1 cm.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić na nie ziemniaki i smażyć 2 minuty. Po tym czasie dołożyć rozdrobnioną cukinię i czosnek. Smażyć wszystko jeszcze 5 minut. Gdy warzywa będą zrumienione przełożyć je do garnka i podlać bulionem. Gotować 10 minut.
- Zupę lekko przestudzić i zblendować na jednolitą masę.
- Dodać przyprawy i doprawić wg własnych upodobań.
- Wszystko dobrze wymieszać.