Zupa krem z cukinią

Zupa na szybko. Z tego, co rośnie w ogrodzie: cebula, cukinia i ziemniak. Odrobina masła, czosnek, sól, pieprz i curry. Na koniec wsparcie techniczne blendera i jest! Pyszna, esencjonalna. Doskonała! Krem z cukinii smakuje zarówno na ciepło, jak na zimno. Uniwersalne danie.

Zupa krem z cukinią

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu – ja użyłam rosołu z dnia poprzedniego (750 g)
  • sól, pieprz, curry – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć. Jeśli młode, to nie obierać. Jeśli warzywo jest starsze i ma skórkę twardą, lepiej ją obrać. Pokroić w kostkę 1 cm na 1 cm.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić na nie ziemniaki i smażyć 2 minuty. Po tym czasie dołożyć rozdrobnioną cukinię i czosnek. Smażyć wszystko jeszcze 5 minut. Gdy warzywa będą zrumienione przełożyć je do garnka i podlać bulionem. Gotować 10 minut.
  4. Zupę lekko przestudzić i zblendować na jednolitą masę. 
  5. Dodać przyprawy i doprawić wg własnych upodobań.
  6. Wszystko dobrze wymieszać.

Dodaj komentarz