Sałatka na słodko. Z mięsem i selerem naciowym. Słodyczy dodaje suszona żurawina. Idealna dla zwolenników połączeń mięsa i owoców. Dla mnie idealny posiłek dostarczający bogatych wrażeń kulinarnych. Super, jako lekka wersja na lunch w pracy 🙂
Sałatka z selerem naciowym
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 350 g fileta z kurczaka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 4 łodygi selera naciowego
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka stołowa majonezu
- 1 łyżka stołowa musztardy
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, pokroić w kostkę. Posypać przyprawami i przesmażyć na oleju. Wystudzić.
- Selera umyć i pokroić w pół centymetrowe kawałeczki. Lekko posolić.
- Połączyć mięso i selera. Dodać żurawinę.
- Majonez połączyć z musztardą. Sos dodać do pozostałych składników sałatki.
- Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek.