Ten sernik jest obłędny!!! Dzieło córki, przed którym ja padam na kolana. Wymarzona słodycz na stół świąteczny. Masę serową przygotowuje się zgodnie z zasadą: wszystkie składniki zmiksować ze sobą, więc ciacho jest absolutnie odporne na nieudanie. Prostota i łatwizna, która podbiła nie tylko moje serce, ale przede wszystkim podniebienie. Konsystencja ciasta jest cudna. Mięciutka, delikatna, puszysta. Słodycz idealnie zbalansowana. W czasie rozgryzania niespodzianką są kawałeczki gorzkiej czekolady. Ostrzegam – w tym przypadku bardzo trudno zachować złotą zasadę umiaru 😉
Sernik Amelki
(Forma 28 cm na 24 cm)
Składniki:
- 1,5 kg sera białego mielonego
- 6 jajek
- ½ puszki kajmaku
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 sztuk grubych herbatników
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki masy serowej zmiksować. Dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać.
- Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
- Masę wylać równomiernie na herbatniki.
- Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut z termoobiegiem. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 100 stopni, termoobieg zamienić na grzanie góra-dół i piec jeszcze 90 minut. Następnie piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut. Po czym drzwiczki uchylić i pozwolić sernikowi na powolne wystudzenie.