Sernik Amelki

Ten sernik jest obłędny!!! Dzieło córki, przed którym ja padam na kolana. Wymarzona słodycz na stół świąteczny. Masę serową przygotowuje się zgodnie z zasadą: wszystkie składniki zmiksować ze sobą, więc ciacho jest absolutnie odporne na nieudanie. Prostota i łatwizna, która podbiła nie tylko moje serce, ale przede wszystkim podniebienie. Konsystencja ciasta jest cudna. Mięciutka, delikatna, puszysta. Słodycz idealnie zbalansowana. W czasie rozgryzania niespodzianką są kawałeczki gorzkiej czekolady. Ostrzegam – w tym przypadku bardzo trudno zachować złotą zasadę umiaru 😉

Sernik Amelki

(Forma 28 cm na 24 cm)

Składniki:

  • 1,5 kg sera białego mielonego
  • 6 jajek
  • ½ puszki kajmaku
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 sztuk grubych herbatników

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować. Dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać.
  2. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
  3. Masę wylać równomiernie na herbatniki.
  4. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut z termoobiegiem. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 100 stopni, termoobieg zamienić na grzanie góra-dół i piec jeszcze 90 minut. Następnie piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut. Po czym drzwiczki uchylić i pozwolić sernikowi na powolne wystudzenie.

Dodaj komentarz