Muffinki Zołzy (kawowo-czekoladowe)

Oto ja – Zołza we własnej osobie! Dostałam wczoraj ten kubek od przyjaciółki Joanny– DZIĘKUJĘ! Gdy go trzymam w dłoniach osoba siedząca na przeciwko widzi napis: „Pocałuj mnie” Gdy uniosę kubek do ust, widać dno, a na nim podane jest miejsce, gdzie ów pocałunek złożyć należy 😉 Muszę przyznać, że prezent trafiony w punkt! Do przepysznej kawy Creme Brulee musi być coś pysznego. Wybrałam muffinki kawowo-czekoladowe. Bo nie ma nic smaczniejszego niż kawa i czekolada. A już kawa i czekolada jednocześnie… Mmmm…

Muffinki Zołzy (kawowo-czekoladowe)

(porcja na 25 sztuk)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki cukru brązowego lub białego

– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżeczka cynamonu

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– ¼ łyżeczki soli

– 100 g czekolady gorzkiej

– 1 jajo

– 1,5 szklanki letniego mleka

– pół szklanki oleju

– 1 aromat rumowy

 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, kawę rozpuszczalną, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać.
  2. Dołożyć połamaną na kawałki czekoladę i ponownie wymieszać.
  3. Jajko rozbić blenderem, dodać mleko i olej. Chwilę miksować. Całość wlać do miski z suchymi składnikami.
  4. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto wlewać do papilotek do ¾ wysokości. Warto skorzystać z dyspensera, który ułatwia precyzyjne nalewanie określonych porcji ciasta. Sprzęt w kuchni niezwykle przydatny.
  6.  
  7. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Gotowe wystudzić na kratce.
  9. Można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz