Z okazji Dnia Kobiet dostałam w tym roku bukiet z… truskawek! Muszę przyznać, że radość ogromna. Dla mnie symbolicznie w domu pojawiło się lato. Zapach i smak słońca. Super, gdy za oknem deszcz i wiatr. Brrrr… Szybko wracamy do bezpiecznej kuchni 😊 Dzień Kobiet, więc i ciasto musi być niecodzienne. Pasujące do truskawek delikatne i lekkie tiramisu. Z moim ulubionym migdałowym Amaretto. Deser wart grzechu 😉
Tiramisu
Składniki:
– 1 kg sera mielonego z wiaderka
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 50 ml likieru Amaretto
– 3 białka jaja
– szczypta soli
– 2 paczki okrągłych biszkoptów
– 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
– 300 ml wody
– ½ szklanki kakao
Sposób przygotowania:
- Ser wyłożyć do miseczki i miksując dodawać cukier puder. Gdy ubite dodac Amaretto.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Delikatnie wmieszać białka do masy serowej.
- Kawę rozpuścić w wodzie. Wystudzić.
- Biszkopty maczać w kawie tylko chwilkę. Układać na dnie tortownicy lub blaszki.
- Biszkopty posypać cieniutką warstwą kakao i wyłożyć 1/3 masy serowej.
- Na nią wyłożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Przesypać kakao i wyłożyć 1/3 warstwy masy serowej. Czynność powtórzyć.
- Wierzchnią warstwę masy serowej posypać kakao.
- Odstawić do lodówki na noc, aby stężało.
- Mnie najlepiej smakuje z truskawkami.