Przepis na tę wspaniałą sałatkę przywędrował podobno aż z Norwegii. Jest przepyszna. Lekko kwaśna, lekko słodka i chrupiąca. Warzywa smakują jak świeże. A sałatka wygodna, bo można jej przygotować więcej i wyjmować z lodówki w razie potrzeby. Pani Agnieszko, bardzo dziękuję za pomysł!
Sałatka norweska z białej kapusty
Warzywa
Składniki:
- 1 duża główka kapusty białej lub 2 małe
- 4 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 2 czubate łyżki koperku zielonego
Zalewa
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- ½ szklanki octu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania:
- Wszystkie podane wyżej składniki poszatkować (najwygodniej używając przystawki do tarcia warzyw do maszynki do mielenia mięsa – oczka grubsze). Jeśli nie macie takiej, to kapustę poszatkować nożem. Marchew i paprykę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
- Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszać.
- Składniki zalewy wlać do dużego garnka i zagotować.
- Na ciepłą zalewę włożyć warzywa.
- Dokładnie wymieszać i 5 minut pogotować. Na koniec dodać posiekany koperek.
- Przekładać ciepłą do słoików i zakręcać. Słoiczki same się zamkną.
- Przechowywać w lodówce. Bez pasteryzacji nawet do 3 tygodni.