Zaczyna się czas planowania świątecznych wypieków. Co prawda jeszcze tydzień, ale postanowiłam już podzielić się swoimi wypróbowanymi pomysłami. Dziś – babka piaskowa pomarańczowo-kakaowa. Pomarańcza i kakao – mój ulubiony duet smakowy we wszelkich słodkościach. Zawsze pożądany i zawsze satysfakcjonujący 😊
Babka piaskowa pomarańczowo-kakaowa
Składniki:
– ½ kostki masła (100 g)
– ¾ szklanki cukru pudru
– 5 jajek
– 2 łyżki soku pomarańczowego
– zapach pomarańczowy
– 1 szklanka mąki pszennej typ 500
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę. Gdy będzie puszyste dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Dodać sok pomarańczowy i zapach.
- Do masy wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Część białą wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
- Na środek części białej wylać część kakaową. W środek części brązowej włożyć nóż i przeciągnąć od krawędzi do krawędzi blaszki. Masa brązowa ładnie przeniknie przez jasną.
- Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najlepiej do metody suchego patyczka.