Babka cytrynowa z majonezem – mięciutka, pulchna i bardzo wilgotna. Ciasto gąbczaste, jakby pompowane. Przy każdym kęsie słychać dźwięk pękających pęcherzyków powietrza. Babka idealnie słodka i upajająco cytrynowa.
Pięknej Niedzieli Palmowej życzę 😊
Wielkanocna babka cytrynowa z majonezem
Składniki:
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku dopieczenia
– 4 jaja
– ¾ szklanki cukru
– 1/3 szklanki majonezu (80 g)
– 1 aromat cytrynowy
– szczypta soli
– 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Obie mąki wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka rozbić blenderem.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę.
- Dodać majonez, aromat. Wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać w pozostałe ciasto.
- Cytrynę umyć dobrze pod wodą, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodać do ciasta.
- Formę na babkę z kominkiem wysmarować olejem i wysypać cieniutką warstwą mąki pszennej. Ciasto przelać do formy.
- Nagrzać piekarnik do 150 stopni i wstawić blaszkę. Piec 40 minut.
- Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto na pewno upieczone. Jeśli zostaje na patyczku przedłużyć czas pieczenia jeszcze o 5-10 minut.
- Gdy upieczone wyjąć i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Jeszcze ciepłe wyjąć na talerzyk, żeby z ciasta odparował nadmiar wilgoci.
- Wystudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem. Udekorować.