Babeczki kruche z makiem

Szukacie pomysłu na makowiec w niestandardowej wersji? Mam dla Was coś świetnego: babeczki kruche z makiem. Niezwykle smaczne połączenie ciasta kruchego i masy makowej z bakaliami. Wyglądają ślicznie. Smakują… hmmmm… sami oceńcie 😊

Babeczki kruche z makiem

Masa makowa

Składniki:

  • 750 g maku
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • zapach migdałowy i pomarańczowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka dowolnych drobno posiekanych bakalii: rodzynki, orzechy laskowe
  • ubita piana z 4 białek
  • migdały do dekoracji

Ciasto kruche

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • ¾ kostki masła (1500 g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½ aromatu śmietankowego

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem w takiej ilości, aby woda pokryła cały mak. Dodać mleko. Zagotować. Gotować 15 minut. Zostawić w garnku jeszcze na 20 minut. Dobrze odcedzić na sicie. Najlepiej zostawić na noc.
  2. Przygotować ciasto kruche. Do miski wsypać mąkę i wymieszać z proszkiem. Dodać rozmieszane żółtka z jogurtem, zapachem i posiekane masło.
  3. Zagnieść kruche ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
  4. Na stolnicy rozwałkować placek grubości 1 cm. Szklanką wykrawać kółeczka i wylepiać nimi papierowe papilotki. Zastosowanie papilotek ułatwia wyjęcie babeczek z sylikonowych foremek. Można też babeczki piec w malutkich foremkach metalowych.
  5.  
  6. Przygotować masę makową. Mak przekręcić przez maszynkę z makowym sitkiem. W raz przemielony mak wmieszać cukier i ponownie przekręcić przez maszynkę.
  7. Masło i miód rozpuścić. Wymieszać z aromatami. Dodać do maku.
  8. Do masy makowej dodać proszek do pieczenia, bułkę tartą, bakalie oraz skórkę.
  9. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
  10. Do każdej babeczki z ciasta kruchego wkładać po 2 łyżeczki masy makowej.
  11. Na wierzch babeczki ułożyć 3 połówki obranych ze skórki migdałów.
  12. Babeczki piec 40 minut w temp. 180 stopni.
  13. Wystudzić na kratce. Wyjąć z papilotek.

 

Dodaj komentarz