Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną

Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną

(ok. 24 sztuk)

Składniki:

– 50 g masła

– 70 g cukru brązowego

– 1 cukier wanilinowy

– 6 łyżek oleju rzepakowego (50 g)

– 3 łyżki miodu (100g)

– 1 jajko

– 1 łyżka zapachu pomarańczowego

– 1 łyżka zapachu śmietankowego

– 5 łyżek jogurtu naturalnego

– 100 g mąki razowej typ 2000

– 5 łyżek mąki pszennej typ 450

– 1 łyżeczka sody

– ½  łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 120 g płatków owsianych

– 4 łyżki otrąb pszennych

– 50 g suszonej żurawiny

– 50 g orzechów laskowych pokruszonych

– 1 łyżka wiórków kokosowych

– 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste.
  2. Dodać olej, miód, jajko, zapachy i jogurt. Zmiksować.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Dodać do masy.
  4. Do ukręconego dodać płatki, otręby, żurawinę, orzechy, wiórki i rodzynki. Wymieszać łyżką.
  5. W dłoniach maczanych w wodzie formować kulki wielkości pingpongowej i kłaść na blachę wyłożoną papierem. Rozpłaszczać na ok. 0,5 cm grubości łyżką maczaną w wodzie. Brzegi ciasteczka podrównać łyżeczką, bo jeśli będą zbyt cienkie za bardzo się podpieką.
  6.  
  7. Na blasze z piekarnika powinno wyjść 12 ciastek (4*3). Piec w 180 stopniach przez 12 minut od zimnego piekarnika, a drugą blaszkę (już wstawianą do gorącego piekarnika) tylko 10 min.
  8. Ciasteczka są bardzo delikatne, gdy gorące. Dlatego nie należy ich poruszać. Blachę postawić na kratce, a potem zsunąć ciastka z papieru.

Dodaj komentarz