Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną
(ok. 24 sztuk)
Składniki:
– 50 g masła
– 70 g cukru brązowego
– 1 cukier wanilinowy
– 6 łyżek oleju rzepakowego (50 g)
– 3 łyżki miodu (100g)
– 1 jajko
– 1 łyżka zapachu pomarańczowego
– 1 łyżka zapachu śmietankowego
– 5 łyżek jogurtu naturalnego
– 100 g mąki razowej typ 2000
– 5 łyżek mąki pszennej typ 450
– 1 łyżeczka sody
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 120 g płatków owsianych
– 4 łyżki otrąb pszennych
– 50 g suszonej żurawiny
– 50 g orzechów laskowych pokruszonych
– 1 łyżka wiórków kokosowych
– 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste.
- Dodać olej, miód, jajko, zapachy i jogurt. Zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Dodać do masy.
- Do ukręconego dodać płatki, otręby, żurawinę, orzechy, wiórki i rodzynki. Wymieszać łyżką.
- W dłoniach maczanych w wodzie formować kulki wielkości pingpongowej i kłaść na blachę wyłożoną papierem. Rozpłaszczać na ok. 0,5 cm grubości łyżką maczaną w wodzie. Brzegi ciasteczka podrównać łyżeczką, bo jeśli będą zbyt cienkie za bardzo się podpieką.
- Na blasze z piekarnika powinno wyjść 12 ciastek (4*3). Piec w 180 stopniach przez 12 minut od zimnego piekarnika, a drugą blaszkę (już wstawianą do gorącego piekarnika) tylko 10 min.
- Ciasteczka są bardzo delikatne, gdy gorące. Dlatego nie należy ich poruszać. Blachę postawić na kratce, a potem zsunąć ciastka z papieru.