Wyczekane, wymarzone – wreszcie są. Moje kochane truskawki! Czas na wypieki z udziałem tych wspaniałych owoców. Zacznijmy od ciasta jogurtowego z truskawkami. Jest pyszne. Lekkie, delikatne i puszyste. Pięknie pachnie, a przede wszystkim błyskawicznie się je przygotowuje. Z blaszki znika nie wiadomo kiedy. Sprawdźcie sami 😊
Ciasto jogurtowe z truskawkami
(na blaszkę 29 na 23 cm)
Ciasto:
– 2,5 szklanki mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
– 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 jajka
– 350 ml jogurtu naturalnego
– 120 ml oleju rzepakowego
– ½ aromatu śmietankowego
Wsad owocowy:
– 350 g truskawek
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki cukru
– ½ aromatu śmietankowego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misce wymieszać składniki suche. Dolać mokre.
- Całość wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut. Ciasto się lekko spuszy. Będzie gęste, jakby nieco spienione.
- W tym czasie przygotować truskawki. Umyć, usunąć szypułki i jeśli większe owoce, to pokroić na pół. Przesypać mąką ziemniaczaną, żeby dokładnie obkleiła każdy owoc.
- Zagnieść kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Można rozgniatać masło z cukrem i mąką na dnie miseczki. Kruszonka będzie miała sypką konsystencję.
- Masę ciasta wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieście układać truskawki osypane mąką. Jedna przy drugiej.
- Wierzch posypać kruszonką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze, z termo obiegiem przez 40-45 minut. Pozostawić w piekarniku jeszcze 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratce do powolnego wystudzenia.