Ciasto jogurtowe z truskawkami

Wyczekane, wymarzone – wreszcie są. Moje kochane truskawki! Czas na wypieki z udziałem tych wspaniałych owoców. Zacznijmy od ciasta jogurtowego z truskawkami. Jest pyszne. Lekkie, delikatne i puszyste. Pięknie pachnie, a przede wszystkim błyskawicznie się je przygotowuje. Z blaszki znika nie wiadomo kiedy. Sprawdźcie sami 😊

 

Ciasto jogurtowe z truskawkami

(na blaszkę 29 na 23 cm)

Ciasto:

– 2,5 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru

– 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego

– 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 jajka

– 350 ml jogurtu naturalnego

– 120 ml oleju rzepakowego

– ½ aromatu śmietankowego

 

Wsad owocowy:

– 350 g truskawek

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

– 3 łyżki mąki

– 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

– 2 łyżki cukru

– ½ aromatu śmietankowego

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W misce wymieszać składniki suche. Dolać mokre.
  3.  
  4. Całość wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut. Ciasto się lekko spuszy. Będzie gęste, jakby nieco spienione.
  5.  
  6. W tym czasie przygotować truskawki. Umyć, usunąć szypułki i jeśli większe owoce, to pokroić na pół. Przesypać mąką ziemniaczaną, żeby dokładnie obkleiła każdy owoc.
  7.  
  8. Zagnieść kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Można rozgniatać masło z cukrem i mąką na dnie miseczki. Kruszonka będzie miała sypką konsystencję.
  9.  
  10. Masę ciasta wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Na cieście układać truskawki osypane mąką. Jedna przy drugiej.
  12. Wierzch posypać kruszonką.
  13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze, z termo obiegiem przez 40-45 minut. Pozostawić w piekarniku jeszcze 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
  14. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratce do powolnego wystudzenia.

Dodaj komentarz