Tort truskawkowy

Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowego świętowania. A moim zdaniem tort, to najbardziej odpowiednie ciasto do uczczenia urodzin Teściowej 😉 Osobiście za tortami nie przepadam, bo wydają mi się zbyt słodkie i mdłe. Ale żeby trochę powalczyć ze swoimi awersjami postanowiłam przygotować tort mega truskawkowy, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone oraz drobno krojonymi truskawkami. Trzypoziomowy. Nasączany domową nalewką truskawkową. Żeby nie było zbyt banalnie, to zrobiłam tort kwadratowy. Dla przekory podany na okrągłej tacy 😊

Biszkopt

(blaszka 28 na 24 cm)

Składniki:

  • 8 jaj
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem śmietanowy

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • sok z połowy cytryny
  • 12 truskawek

 

Do nasączenia:

  • ½ szklanki domowej nalewki truskawkowej
  • 1 szklanka wody przegotowanej

 

Do dekoracji na wierzchu

  • 14 sztuk winogron ciemnych
  • 5 sztuk truskawek
  • mięta ogrodowa

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem pudrem do białości. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować, żeby nie było grudek.
  2. W misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy żółtkowej.
  3.  
  4. Delikatnie wymieszać łyżką.
  5.  
  6. Masę biszkoptową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu zostawić jeszcze chwilę w piekarniku. Delikatnie wyjąć i wystudzić na kratce.
  7.  
  8. Wystudzony biszkopt przeciąć na dwie części. Następnie odciąć kwadrat. A pozostałe brzegi poprzycinać rozmiarem tak, aby po złożeniu stworzyły jeszcze jedną warstwę tortu.
  9. Przygotować krem. Mikserem ubić śmietanę. Gdy ubita dodać cukier. Chwilę miksować i nie przerywając dodawać łyżkami serek mascarpone. Na koniec wcisnąć sok z cytryny. Truskawki pokroić w kostkę.
  10. Na tacy ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć go nalewką wymieszaną z wodą i nałożyć 1/4 ilości kremu. I połowę pokrojonych truskawek.
  11.  
  12. Przykryć następnym blatem. Ponownie nasączyć i położyć krem z pozostałymi w kawałki truskawkami. Z podłużnych kawałków biszkoptowych ułożyć trzecią warstwę.
  13. Nasączyć i nałożyć na nią krem. Pozostałą część kremu rozsmarować na bokach tortu.
  14. Udekorować według uznania. Ja użyłam połówek winogron, truskawek pociętych w plastry. Zapachu i uroku dodały młode czubeczki mięty z ogrodu.

Dodaj komentarz