Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowego świętowania. A moim zdaniem tort, to najbardziej odpowiednie ciasto do uczczenia urodzin Teściowej 😉 Osobiście za tortami nie przepadam, bo wydają mi się zbyt słodkie i mdłe. Ale żeby trochę powalczyć ze swoimi awersjami postanowiłam przygotować tort mega truskawkowy, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone oraz drobno krojonymi truskawkami. Trzypoziomowy. Nasączany domową nalewką truskawkową. Żeby nie było zbyt banalnie, to zrobiłam tort kwadratowy. Dla przekory podany na okrągłej tacy 😊
Biszkopt
(blaszka 28 na 24 cm)
Składniki:
- 8 jaj
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem śmietanowy
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- sok z połowy cytryny
- 12 truskawek
Do nasączenia:
- ½ szklanki domowej nalewki truskawkowej
- 1 szklanka wody przegotowanej
Do dekoracji na wierzchu
- 14 sztuk winogron ciemnych
- 5 sztuk truskawek
- mięta ogrodowa
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem pudrem do białości. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować, żeby nie było grudek.
- W misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy żółtkowej.
- Delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę biszkoptową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu zostawić jeszcze chwilę w piekarniku. Delikatnie wyjąć i wystudzić na kratce.
- Wystudzony biszkopt przeciąć na dwie części. Następnie odciąć kwadrat. A pozostałe brzegi poprzycinać rozmiarem tak, aby po złożeniu stworzyły jeszcze jedną warstwę tortu.
- Przygotować krem. Mikserem ubić śmietanę. Gdy ubita dodać cukier. Chwilę miksować i nie przerywając dodawać łyżkami serek mascarpone. Na koniec wcisnąć sok z cytryny. Truskawki pokroić w kostkę.
- Na tacy ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć go nalewką wymieszaną z wodą i nałożyć 1/4 ilości kremu. I połowę pokrojonych truskawek.
- Przykryć następnym blatem. Ponownie nasączyć i położyć krem z pozostałymi w kawałki truskawkami. Z podłużnych kawałków biszkoptowych ułożyć trzecią warstwę.
- Nasączyć i nałożyć na nią krem. Pozostałą część kremu rozsmarować na bokach tortu.
- Udekorować według uznania. Ja użyłam połówek winogron, truskawek pociętych w plastry. Zapachu i uroku dodały młode czubeczki mięty z ogrodu.