Muffinki bardzo pomarańczowe

Uwielbiam słońce, ale w ciągu ostatnich dni ono wyjątkowo skutecznie omija moje niebo. Postanowiłam więc sama ocieplić sobie klimat muffinkami pomarańczowymi. Sięgnęłam też po słoneczne kwiaty z ogródka. Od razu lepiej, nieprawdaż? Może słońce wreszcie się przekona i wróci…?

Muffinki bardzo pomarańczowe

(porcja na 22 sztuki)

Składniki:

– 4 jaja średniej wielkości

– ¾ szklanki cukru pudru

– ½ szklanki oleju roślinnego

– 2,5 szklanki mąki (340g)

– 1 opakowanie cukru wanilinowego (12g)

– 1 pomarańcza

– 1 łyżeczka sody

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę dobrze umyć w ciepłej wodzie. Żeby usunąć wszelkie zanieczyszczenia, radzę umyć owoc środkiem do mycia naczyń, który rozpuszcza tłuszcze. Skórkę dodatkowo myć szczoteczką, żeby wymyć z porów woski i środki przeciwgrzybiczne, którymi owoce spryskiwane są podczas transportu.
  2. Skórkę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Sok wycisnąć do miseczki. Wymieszać ze skórką, aby wchłonęła nieco soku. Odstawić na 10 minut.
  3. Jajka rozbić mikserem lub blenderem. Utrzeć z cukrem na jednolitą jasną i puszystą masę.
  4. Do ubitych jaj dodać olej i dalej ubijać. Na koniec wlać jogurt.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać do masy jajecznej z olejem i dokładnie wymieszać.
  6. Do całości dodać skórkę i sok z pomarańczy.
  7. Masę wlewać do papierowych papilotek. Napełniając foremki do ¾ wysokości.
  8. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do suchego patyczka i wyraźnego zrumienienia wierzchu babeczki.

 

 

Dodaj komentarz