Sałatka makaronowa z kurczakiem i fasolką szparagową

Żeby nie było, że ja tylko słodzę, to dziś będzie wspomnieniowo. Spotkanie babskie. Super Kobiet. Atmosfera, którą trudno opisać słowami. Prawdziwa sympatia, wzajemna życzliwość. Szczere słowa i uczciwe spostrzeżenia. Niekończące się wątki. Tematy poważne i mniej poważne. Śmiech do łez i głęboka refleksja nad wielowymiarową kobiecością. Emocje jak na górskiej kolejce 😊 A na stole pyszne wino i sałatka z makaronem kolorowym, kurczakiem, fasolką szparagową i prażonym ziarnem słonecznika. Chciałoby się wykrzyczeć: Carpe diem!

Sałatka makaronowa z kurczakiem i fasolką szparagową

(porcja dla 8 osób)

Składniki:

– 500 g makaronu kolorowego (świderki) np. Adriana Pasta Tricolore Torti

– 400 g fileta z piersi kurczaka

– 1 puszka czerwonej fasoli

– 500 g fasolki szparagowej

– 1 łyżka soli

– 1 łyżka cukru

– 4 łyżki ziarna słonecznika

– 2 łyżki oleju roślinnego

– sól, pieprz, papryka czerwona słodka – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Doprawić do smaku: solą i pieprzem. Papryką czerwoną doprawiać już po usmażeniu. Pod wpływem wysokiej temperatury papryka suszona łapie gorycz.
  3. Fasolę czerwoną przepłukać wodą na durszlaku.
  4. Fasolkę szparagową ugotować w wodzie z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Odlać z płynu i osączyć na durszlaku. Wystudzić. Każdy strączek przeciąć na pół.
  5. Pestki słonecznika przeprażyć na suchej patelni. Co chwila mieszając, aby się nie przypaliły.
  6. W misce połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Sałatka idealnie smakuje z czerwonym winem.

 

 

Dodaj komentarz