Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Pamiętam, jak byłam dzieckiem, a na sklepowych półkach pojawił się gotowy sos do kurczaka. Zamknięty w wysokich, kolorowych słoikach sos słodko-kwaśny z ananasem i warzywami. Smakowa nowość, bo w tradycyjnej kuchni nie było do tej pory miejsca na mięso podane na słodko. A tu taka niespodzianka. Sugestia producenta, żeby sos podawać z ryżem. Dziś taki sos robię sama, bo nie mam przekonania do marketowych produkcji. Dla mnie to idealny pomysł na lekki obiad rodzinny.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 2 marchewki

– 2 łyżki oleju roślinnego

– 1 cebula

– ½ papryki żółtej

– ½ papryki czerwonej

– 2 ząbki czosnku

– 2 cm korzenia imbiru

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 400 g fileta z kurczaka

– 1 puszka ananasa w kawałkach

– ½ szklanki wody zimnej

– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

– sól, pieprz – do smaku

– 300 g ryżu białego

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć woka, albo głębokiej patelni.
  2. Marchew obrać i pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej i włożyć marchew. Przykryć i smażyć.
  3. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Dołożyć do marchwi.
  4. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Dołożyć do pozostałych warzyw.
  5. Czosnek obrać o pokroić w kosteczkę. Imbir obrać i również pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dusić jeszcze 5 minut.
  6. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
  7. Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku i usmażyć na łyżce oleju na drugiej patelni. Miękkie przełożyć do warzyw.
  8. Ananasa osączyć na sicie i dołożyć do mięsa, a syrop odlać do naczynia.
  9. W kubku mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z syropem z ananasa i wodą. Wlać do warzyw i zagotować. Sos zgęstnieje i przyjmie konsystencję kisielu. Doprawić go ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
  10. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  11. Na gorący ryż wykładać sos. Udekorować pietruszką.

Dodaj komentarz