Pamiętam, jak byłam dzieckiem, a na sklepowych półkach pojawił się gotowy sos do kurczaka. Zamknięty w wysokich, kolorowych słoikach sos słodko-kwaśny z ananasem i warzywami. Smakowa nowość, bo w tradycyjnej kuchni nie było do tej pory miejsca na mięso podane na słodko. A tu taka niespodzianka. Sugestia producenta, żeby sos podawać z ryżem. Dziś taki sos robię sama, bo nie mam przekonania do marketowych produkcji. Dla mnie to idealny pomysł na lekki obiad rodzinny.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 2 marchewki
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 cebula
– ½ papryki żółtej
– ½ papryki czerwonej
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm korzenia imbiru
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 400 g fileta z kurczaka
– 1 puszka ananasa w kawałkach
– ½ szklanki wody zimnej
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– sól, pieprz – do smaku
– 300 g ryżu białego
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania tego dania najlepiej użyć woka, albo głębokiej patelni.
- Marchew obrać i pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej i włożyć marchew. Przykryć i smażyć.
- Cebulę obrać i pokroić w talarki. Dołożyć do marchwi.
- Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Dołożyć do pozostałych warzyw.
- Czosnek obrać o pokroić w kosteczkę. Imbir obrać i również pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dusić jeszcze 5 minut.
- Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
- Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku i usmażyć na łyżce oleju na drugiej patelni. Miękkie przełożyć do warzyw.
- Ananasa osączyć na sicie i dołożyć do mięsa, a syrop odlać do naczynia.
- W kubku mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z syropem z ananasa i wodą. Wlać do warzyw i zagotować. Sos zgęstnieje i przyjmie konsystencję kisielu. Doprawić go ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
- Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
- Na gorący ryż wykładać sos. Udekorować pietruszką.