Kto powiedział, że świętować wakacje trzeba leniwie?
Podczas wczorajszego śniadania, ze strony moich dzieci, padł pomysł menu na kolację – sałatka grecka. A do sałatki najlepiej smakuje świeże, pulchniutkie pieczywo. Dlatego ciepło piekarnika po pieczeniu kaczki na obiad, postanowiłam wykorzystać do wypieku bułeczek grahamek. Z chrupiącą skórką na wierzchu, siemieniem lnianym, ziarnem dyni i słonecznika w środku. Mój dom pachnie – dziś dla odmiany – piekarnią 🙂
Bułki grahamki z ziarnami
(16 sztuk)
Składniki:
- ¼ kostki drożdży (25 g) lub 8g drożdży suszonych
- ½ szklanki wody ciepłej (do rozczynu z drożdżami)
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
- 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
- 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 1850
- ½ szklanki otrąb dowolnych
- po 2 łyżki ziaren dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, płatków owsianych
- 300 ml wody (może być też gazowana)
- 2,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
- ¼ szklanki kefiru
- 20 g oleju
- rozmącone jajko – do posmarowania
Sposób przygotowania:
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier. Dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić do momentu aż rozczyn podwoi objętość. Około 10 minut.
- Wymieszać mąki, otręby, płatki i ziarna. Zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy. W pozostałej wodzie rozpuścić sól i miód. Dodać do mąki z rozczynem. Na koniec wlać kefir.
- Zarobić ciasto łyżką i pod koniec wlać olej. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto rękami.
- Przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przerobić i formować kulki wielkości piłki do tenisa ziemnego.
- Formując bułeczkę każdorazowo dłonie posmarować olejem lub wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łapek. Z tej porcji składników wychodzi 16 bułeczek.
- Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
- Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się ruszą wstawić nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza. Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 30 minut – w zależności od piekarnika. Bułeczki upieczone, gdy ich skórka jest apetycznie rumiana.
- Można je zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.