Od lat wykorzystuję warzywa, jako wdzięczny składnik wypieków. Marchew, obok buraka czerwonego, cukinii, kabaczka i dyni odnajduje się w ciastach doskonale. Dzisiejsza – lipcowa – marchew jest niezwykle smaczna. Świeżutka, soczysta i bardzo słodka. Warto ją jadać teraz, bo jest zrywana w stadium idealnej dojrzałości konsumpcyjnej. Z uporem i konsekwencją trzeba namawiać dzieci do jej jedzenia. Ciasto z dodatkiem marchewki można z sukcesem wykorzystać, by „przemycić” nieco warzyw w diecie dzieci, które krzywią się na jej widok. Młoda marchew nadaje słodyczy. Zupełnie innej niż ta pochodząca z cukru. Dzięki marchewce ciasto jest też wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Dla mnie niezwykłym walorem tego ciasta są względy estetyczne – pięknie wygląda i cieszy oko.
Ciasto z marchwią z prodiża
Składniki:
(porcja do tradycyjnego prodiża)
- 1 szklanka oleju
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 0,3 szklanki cukru białego
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 pełne (ubite) szklanki surowej tartej marchwi
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki rodzynek
- 4 orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
- Olej wlać do cukru – wymieszać blenderem lub łyżką.
- Do masy wbijać pojedynczo całe jaja. Zmiksować mikserem.
- Następnie do miseczki dosypać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem.
- Zmiksować dokładnie na jednolitą masę.
- Dodać do masy utartą marchew, bakalie i zmiażdżone orzechy.
- Wylać na dowolną formę do pieczenia. Może być kwadratowa lub okrągła. Ja wybrałam prodiż, bo chciałam mieć pusty środek, a nie posiadam formy z ładnym kominkiem.
- Piec 30-40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W przypadku prodiża z grzałką góra i dół jednocześnie.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku lub prodiżu, żeby spokojnie przestygło.
- Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, lukrem. Wg mnie najładniejszy garnir każdego dania to świeże kwiaty z własnego ogrodu.
Gęste to wyszło, ale może będzie dobre
Tak. Masa powinna być gęsta. Jak ciasto się udało?
Ciastko wyszło wspaniałe😋dziękuję za świetny przepis. Dodałam jeszcze śliwki wędzone maczane w spritusie, by podkręcić smak😉
Super! Na pewno dodatek śliwek wędzonych uczynił ciasto bardziej aromatycznym. Muszę spróbować i ja 🙂
Dzień dobry.
A jak wyjdzie ciasto z mąki razowej?.
Chodzi o cukrzycę.
Robię w prodiżu trochę inaczej i nie rośnie.
Pozdrawiam.
Szczerze mówiąc nie próbowałam tego ciasta robić a mąką razową. Ale inne ciasta z marchwią surową, gdzie dodaje się proszek i sodę bez problemu mi wyrastają. Są bardziej wilgotne i cięższe, ale rosną. Może najpierw spróbować pół na pół mąkę razową i tortową.