Kawowy sernik na zimno

Córka nareszcie wróciła z kolonii – jest niecodzienna okazja do świętowania! Postanowiłam przygotować na tę okoliczność coś niezwykłego i oryginalnego. Ciasto, którego jeszcze nigdy w moim domu nie było. Absolutna nowość – kawowy sernik na zimno!

Przyznam, że już od dawna przymierzałam się do sernika na zimno innego niż waniliowy z galaretką na wierzchu. A że uwielbiam kawę, to wymyśliłam masę kawową o konsystencji delikatnej pianki. Pysznej i wykwintnie deserowej. Idealnie zaspokajającej podniebienie nawet najbardziej wysublimowanego smakosza kawy 😊

Kawowy sernik na zimno

(tortownica średnicy 23 cm)

Składniki:

– 1 kg zimnego sera sernikowego z wiaderka

– 350 ml jogurtu naturalnego

– 5 łyżek stołowych cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie, to dodać cukru wg uznania)

– 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej

– 3 łyżki stołowe żelatyny

– ¼ szklanki gorącej wody

– 27 małych biszkoptów (w zależności od wymiarów tortownicy i biszkoptów)

– polewa czekoladowa: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/

– ewentualnie porzeczki czarne do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzony ser przełożyć do miski. Wlać jogurt. Napowietrzyć mikserem dodając cukier puder.
  2. Gdy masa będzie gładka dodać kawę rozpuszczalną i dalej mieszać mikserem.
  3. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Wymieszać do rozpuszczenia. Gdy wystudzona wlać do masy serowej. I szybko zmiksować, bo żelatyna dodana do chłodnej masy serowej powoduje szybkie jej gęstnienie.
  4. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty.
  5. I wylać masę serową. Odstawić do zestalenia.
  6. Przygotować polewę czekoladową zgodnie z przepisem: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
  7. Wierzch ciasta polać polewą i odstawić do zastygnięcia.
  8. Można udekorować dowolnymi owocami.

 

 

 

 

 

 

 

3 Responses

Dodaj komentarz