Pasta (jak smalec) z białej fasoli

Lubicie pajdę chleba ze smalcem i skwarkami? To mam dla Was świetną alternatywę z dużo mniejszą zawartością cholesterolu 😊 Pastę z białej fasoli z cebulką i przesmażoną kiełbaską. Nie tylko wygląda, ale smakuje jak tradycyjny smalec. A jednocześnie jest dużo mniej kaloryczna, zasobna w roślinne białko i dużo zdrowsza od tradycyjnego smalcu wieprzowego. To super smarowidło na pieczywo dla wszystkich dbających o linię i swój profil lipidowy 😉

Pasta (jak smalec) z białej fasoli

Składniki:

– 700 g ugotowanej fasoli

– 1,5 cebuli

– 1 łyżka oleju roślinnego

– 5 plasterków kiełbasy chudej np. żywieckiej

– 1 łyżka sosu sojowego

– 1 łyżka przyprawy w płynie Maggi

– 1 łyżka oleju sezamowego

– sól, pieprz – do smaku

– majeranek – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej zalewając wrzątkiem. Przykryć i odstawić. Rano tę wodę wylać i zalać świeżym wrzątkiem. Odstawić jeszcze na godzinę i czynność powtórzyć. Ten zabieg po to, aby wypłukać substancje, które powodują wzdęcia po spożyciu fasoli. Po trzecim zalaniu wrzątkiem ziarno fasoli ugotować w wodzie lekko osolonej z dodatkiem majeranku. Nie odlewać płynu, tylko wyjąć ziarno. Płyn zostawić, bo będzie potrzebny podczas blendowania. Ziarno wystudzić.
  2. W tym czasie cebulę drobno posiekać w kostkę. Zeszklić na oleju roślinnym.
  3. Kiełbasę pokroić w drobniutką kostkę.
  4.  
  5. Gdy cebula dobrze podsmażona dodać kiełbasę. Smażyć do momentu zrumienienia kosteczek kiełbasianych. Wystudzić.
  6. Wystudzone ziarno fasoli rozdrobnić blenderem na maksymalnie dużej prędkości i mocy. Ale czynić to stopniowo, przerywając co chwila. Ziarno jest suche i bardzo łatwo podczas blendowania spalić blender. Jeśli fasola ciężko się blenduje dodawać porcjami wodę pozostałą z gotowania fasoli. W ten sposób uzyskać smarowną konsystencję.
  7. Pastę doprawić do smaku olejem sezamowym, sosem sojowym, maggi oraz solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać, żeby nigdzie nie powstały grudki przypraw.
  8. Na koniec dodać przesmażoną cebulę i kiełbasę.
  9. Przechowywać w lodówce.
  10. Podawać na chlebie razowym z ogórkiem kiszonym.

 

Dodaj komentarz