Sezon na cukinię uważam za otwarty! Mam już piękne okazy w swoim ogrodzie. Były już grillowane plastry, było leczo, smażone racuszki i przyszedł czas na niecodzienną postać – spaghetti z cukinii. Kiedyś dostałam w prezencie od wdzięcznej pacjentki super sprzęt do rozdrabniania warzyw. Jest w nim przystawka do robienia długich wstążek z warzyw. Wychodzą takie właśnie super długie niteczki. Wyglądają bajecznie i podobają się dzieciom. Podsmażone z czosnkiem i posypane serem kozim lub fetą smakują wybornie. Posiłek to szybki i prosty w przygotowaniu. Niskokaloryczny i zdrowy. Danie fit niezwykle subtelne w smaku.
Spaghetti z cukinii z kozim serem
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– 1 duża cukinia (około 600 g)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 2 łyżki ziarna słonecznika
– 100 g sera koziego lub parmezanu
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć i nie obierać. Rozdrobnić na długie nitki przy użyciu temperówki do warzyw. Sprzęt do nabycia w sklepach gospodarstwa domowego.
- Czosnek pokroić w kostkę.
- Olej rozgrzać na patelni i wrzucić na niego rozdrobniony czosnek. Smażyć minutę.
- Po tym czasie na patelnię wyłożyć cukinię. Smażyć bez przykrycia 5 minut starając się odparować jak najwięcej płynu. Często mieszając, aby na dnie było wciąż świeże warzywo. Nitki szybko stają się szkliste.
- Ziarno słonecznika uprażyć na patelni i dodać do cukinii. Doprawić solą i pieprzem.
- Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach.
- Ciepłe spaghetti wyłożyć na talerz. Posypać kozim serem lub parmezanem.