I mamy wtorek… Trzeba zachować fason 😊 Pudełeczka należy godnie zapełnić. Pakuję zatem ciasteczka razowe z bakaliami. Porcja wolno przyswajalnej energii z razowej mąki, suszonych owoców i orzechów. Wraz z jogurtem, na przerwę w szkole, w sam raz 😊
Ciasteczka razowe z bakaliami
Składniki:
- 3 jajka
- ½ szklanki ciemnego brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 zapach pomarańczowy
- 3 szklanki mąki pszennej razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ tabliczki czekolady ciemnej
- 10 orzechów laskowych
- 4 sztuki moreli suszonych
- 4 łyżki rodzynek
- 4 sztuki suszonej śliwki
- łyżka stołowa siemienia lnianego
- łyżka stołowa ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
- Jajka ubić blenderem lub mikserem z połową cukru, miodem, olejem, jogurtem i zapachem.
- Suche składniki wymieszać i dodać drugą połowę cukru.
- Czekoladę połamać na drobne kawałki. Bakalie pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki połączyć. Zagnieść ciasto. Masę schłodzić w lodówce przez 40 minut.
- Po wyjęciu z lodówki z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką. Żeby się nie lepiło, dłonie zwilżać wodą. Łyżkę też.
- Piec w temperaturze 175ºC przez 15 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce.