Dynia Hokkaido pieczona w piekarniku

Dynia Hokkaido pieczona w piekarniku to jedno z moich ulubionych dań. Nie będę opisywać tego smaku, bo trzeba go poczuć. Pokochać i już na zawsze się w nim rozsmakować. W moim przekonaniu dynia pieczona to rarytas, jakich w kuchni mało. Jest jeden warunek – żadna inna – tylko Hokkaido. Najlepiej z własnego ogródka😊

Dynia Hokkaido pieczona w piekarniku

Składniki:

– 1 dynia Hokkaido
– 5 łyżek oleju roślinnego
– 1 czubata łyżka soli

– 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Dynię dokładnie umyć szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą. Odciąć ogonek. Przekroić na pół.
  2. Następnie pociąć na ćwiartki, a ćwiartki na kawałki o podobnej wielkości. Prostokąty, łuki albo trójkąty – jak wygodniej.
  3. Nie obierać ze skóry!!!
  4. Przełożyć kawałki do większej miseczki, żeby dało się wygodnie wymieszać je z przyprawami.
  5. Ważna jest kolejność. Najpierw wlać olej (jeśli dynia większa dodać więcej oleju – kawałki mają być delikatnie pokryte olejem) i wymieszać kawałki z olejem, tak, aby pokrył dynię cieniutkim filmem, który z jednej strony ma chronić miąższ przez zbytnim odwodnieniem przez sól, a z drugiej stanowi przydatny „klej”, żeby przyczepiły się przyprawy.
  6. Wysmarowane olejem kawałki przełożyć na blachę piekarnika. Nie wykładać papierem, bo wtedy trudniej odparowuje woda.
  7. Kawałki posypać solą, pieprzem, solą czosnkową. Można użyć innych dowolnych przypraw. Nie polecam sypać papryką czerwoną, bo w czasie pieczenia w wysokiej temperaturze może nadać gorzkawy posmak kawałkom dyni.
  8. Czas pieczenia dyni zależy od rozmiaru kawałków uzyskanych po krojeniu. Duże łuki piec 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na opcji góra-dół i 10 minut po włączeniu termoobiegu. Piec do momentu pojawienia się leciutkich zbrązowień na skórce. W celu uzyskania dyni bardziej podpieczonej użyć opcji termoobiegu na 20 (z całych 30 minut) minut pieczenia.

Dodaj komentarz