Gołąbki pieczone, czyli kapusta włoska faszerowana mięsem

Niedzielny obiad. Czasowo można trochę poszaleć. Zatem… Popularnie danie nazywane w kuchni naszych mam – „gołąbkami”. Mnie w jakimś menu restauracyjnym urzekła bardziej wyszukana jego nazwa: kapusta faszerowana mięsem. Moje gołąbki w kapuście włoskiej, bo delikatniejsza, ładnie karbowana i szybciej mięknie. Nie duszone, ale pieczone  w piekarniku, bo tak wygodniej. 

Gołąbki pieczone, czyli kapusta włoska faszerowana mięsem

Składniki:

(10 sztuk)

  • 14 liści kapusty włoskiej
  • 800 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 6 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 marchew
  • koperek – do smaku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

  1. Z główki kapusty odciąć 12 liści. Delikatnie odjąć z główki. Włoska kapusta daje się rozdzielać na liście bez konieczności uprzedniego sparzenia wrzątkiem. Liście ułożyć jeden w drugim i umieścić w garnku z wrzącą wodą i lekko obgotować. To po to, aby dodać im elastyczności niezbędnej do zwijania. Nie można liści gotować zbyt długo, bo staną się dziurawe. Zamknąć w garnku, żeby zbyt mocno nie wystygły.
  2. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Obsmażyć na patelni na łyżce oleju roślinnego.
  3. Pieczarki pociąć na połówki i obsmażyć na suchej patelni.
  4. Cebulę i pieczarki wystudzić.
  5. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  6. Na tym samym sicie zemleć również cebulę i pieczarki.
  7. Wszystkie zmielone składniki umieścić w jednej misce. Wbić jaja i wymieszać.
  8. Doprawić tak, aby mięso miało bardzo wyraźny smak. Podczas gotowania część siły smakowej ucieknie do wywaru.
  9. Farszem nadziewać liście.
  10. Na brzegową część liścia – tę która leżała bliżej głąba, w części środkowej liścia, nałożyć porcję farszu. Zawinąć, jak naleśnik, a brzegi podwinąć pod spód.
  11.   
  12. Na dno brytfanny (lub naczynia żaroodpornego) ułożyć 2 liście kapusty.
  13. Na nie układać pojedyncze gołąbki. Każdy kłaść zawinięciem od dołu.
  14. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Posypać ułożone gołąbki tartą marchewką i koperkiem.
  15. Na wierzch położyć 2 liście, żeby marchewka za bardzo się nie spiekła.
  16. Podlać 1 szklanką bulionu. Piec 1,5 godziny w przykrytej brytfance.
  17. Po upieczeniu zsunąć wierzchnie liście kapusty.

 

Moja rada:

  • Aby gołąbki były pulchniejsze jaja można rozdzielić: żółtka dodać do masy, a z białek ubić pianę na sztywno. Dodać ją do masy mięsnej delikatnie.
  • Farszem najłatwiej nadziewać liście jeszcze ciepłe, bo są bardziej miękkie. Gdy liście ostygną, stają się sztywne i podatne na łamanie.

 

 

Dodaj komentarz