Niedzielny obiad. Czasowo można trochę poszaleć. Zatem… Popularnie danie nazywane w kuchni naszych mam – „gołąbkami”. Mnie w jakimś menu restauracyjnym urzekła bardziej wyszukana jego nazwa: kapusta faszerowana mięsem. Moje gołąbki w kapuście włoskiej, bo delikatniejsza, ładnie karbowana i szybciej mięknie. Nie duszone, ale pieczone w piekarniku, bo tak wygodniej.
Gołąbki pieczone, czyli kapusta włoska faszerowana mięsem
Składniki:
(10 sztuk)
- 14 liści kapusty włoskiej
- 800 g mięsa wieprzowego z szynki
- 6 pieczarek
- 2 cebule
- 2 jaja
- sól, pieprz – do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 marchew
- koperek – do smaku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
- Z główki kapusty odciąć 12 liści. Delikatnie odjąć z główki. Włoska kapusta daje się rozdzielać na liście bez konieczności uprzedniego sparzenia wrzątkiem. Liście ułożyć jeden w drugim i umieścić w garnku z wrzącą wodą i lekko obgotować. To po to, aby dodać im elastyczności niezbędnej do zwijania. Nie można liści gotować zbyt długo, bo staną się dziurawe. Zamknąć w garnku, żeby zbyt mocno nie wystygły.
- Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Obsmażyć na patelni na łyżce oleju roślinnego.
- Pieczarki pociąć na połówki i obsmażyć na suchej patelni.
- Cebulę i pieczarki wystudzić.
- Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Na tym samym sicie zemleć również cebulę i pieczarki.
- Wszystkie zmielone składniki umieścić w jednej misce. Wbić jaja i wymieszać.
- Doprawić tak, aby mięso miało bardzo wyraźny smak. Podczas gotowania część siły smakowej ucieknie do wywaru.
- Farszem nadziewać liście.
- Na brzegową część liścia – tę która leżała bliżej głąba, w części środkowej liścia, nałożyć porcję farszu. Zawinąć, jak naleśnik, a brzegi podwinąć pod spód.
- Na dno brytfanny (lub naczynia żaroodpornego) ułożyć 2 liście kapusty.
- Na nie układać pojedyncze gołąbki. Każdy kłaść zawinięciem od dołu.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Posypać ułożone gołąbki tartą marchewką i koperkiem.
- Na wierzch położyć 2 liście, żeby marchewka za bardzo się nie spiekła.
- Podlać 1 szklanką bulionu. Piec 1,5 godziny w przykrytej brytfance.
- Po upieczeniu zsunąć wierzchnie liście kapusty.
Moja rada:
- Aby gołąbki były pulchniejsze jaja można rozdzielić: żółtka dodać do masy, a z białek ubić pianę na sztywno. Dodać ją do masy mięsnej delikatnie.
- Farszem najłatwiej nadziewać liście jeszcze ciepłe, bo są bardziej miękkie. Gdy liście ostygną, stają się sztywne i podatne na łamanie.