Omlet z płatkami owsianymi i kakao to pomysł mojej córki na posiłek do szkoły. Od 2 września, codziennie rano, wysmaża sobie takie oto cudo na drugie śniadanie do LO. Dodaje czasem maliny, czekoladę, żurawinę, ale baza jest zawsze taka sama. Podpatrzyłam, opisałam i zrobiłam zdjęcia. To wersja na jutro. Nowe koleżanki podobno zachwycone 😉
Omlet z płatkami owsianymi i kakao
Składniki:
(2 sztuki)
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- ¼ szklanki gorącej wody
- 16 g cukru wanilinowego (1 małe opakowanie)
- maluteńka szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka stołowa kakao
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka do herbaty oleju kokosowego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem. Wsypać cukier i sól, żeby się rozpuściły. Odstawić na 10 minut.
- Wbić całe jaja. Dodać mąkę, kakao i proszek. Wymieszać.
- Na koniec dodać żurawinę. Wymieszać.
- Rozgrzać na patelni pół łyżeczki do herbaty oleju kokosowego. Wyłożyć połowę gęstej masy i szybko ją rozprowadzić po patelni na placek określonej grubości. Smażyć na bardzo małym ogniu.
- Gdy na powierzchni pojawią się dziurki (po około 1 minucie smażenia) przełożyć na drugą stronę. I również smażyć około minuty.
- Konsumować na ciepło lub po wystudzeniu.