Za oknem mizerna pogoda. Trzeba jakoś zrefundować sobie niekorzystne warunki biometeorologiczne. A co jest w takich okolicznościach najskuteczniejszą metodą? Oczywiście kawa 😊 Najlepiej w doborowym towarzystwie. A co do kawy? Coś malutkiego i pysznego – również kawowego. Muffinki rumowe z kawą w środku. Powiem Wam, że ich pieczenie dostarcza niespodziewanych walorów poza kulinarnych. W domu pachnie przecudnie. Aromaterapia w doskonałym wydaniu.
Muffinki rumowe z kawą
(porcja na 12 sztuk)
Składniki:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– ¾ szklanki cukru
– 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 1 jajo
– ½ szklanki oleju
– 1 łyżka aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
- Składniki suche: mąkę, cukier, kawę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w miseczce.
- Dodać mleko, jajo, olej i aromat.
- Wymieszać do połączenia się składników.
- Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami.
- Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut.
- Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.