Coraz chłodniej za oknem, a to znaczy, że nadszedł czas na zupę. Pyszną i sycącą. Bogatą w warzywa. Pachnącą i rozgrzewającą curry i imbirem. Zakrapianą sosem sojowym. Cieplutką i cudownie aksamitną. Ale żeby nie było tak monotonnie, to jest w niej coś do chrupania. Prażone ziarno słonecznika – super pomysł na niebanalny dodatek do zupy. Od razu mi lepiej na ciele i duszy 😊
Zupa krem z jasnych warzyw
(4 porcje)
Składniki:
– 1 łyżka masła (25 g)
– 20 cm białej części pora 200 g
– ¼ selera (150 g)
– 1 pietruszka (50 g)
– 3 szklanki bulionu – ja użyłam rosołu z dnia poprzedniego
– 4 ziemniaki (330 g)
– 3 plastry dyni piżmowej (450 g)
– 3 liście lubczyku ogrodowego
– 1 łyżka stołowa curry
– 1 łyżeczka imbiru suszonego
– 3 łyżki sosu sojowego
– sól, pieprz – do smaku
– 4 łyżki stołowe ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
- Pora umyć i pokroić w krążki grubości 2 cm. Selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
- W garnku rozgrzać masło. Na gorące masło wrzucić rozdrobnione warzywa. Smażyć 5 minut.
- Warzywa podlać bulionem.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do gotujących się warzyw.
- Dynię także obrać, pociąć w plastry i następnie w kostkę. Dodać do warzyw i ziemniaków.
- Na koniec dodać lubczyk ogrodowy.
- Całość gotować 30 minut. Lubczyk usunąć.
- Zupę lekko przestudzić i zblendować na jednolitą masę.
- Dodać przyprawy i doprawić wg własnych upodobań. Można dodać np. czosnek suszony, żeby zaostrzyć smak. Wszystko dobrze wymieszać.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni 2-3 minuty. Cały czas mieszając, bo inaczej będzie strzelał.
- Zupę – krem nalewać do miseczek. Na wierzch posypać uprażone ziarno słonecznika.