Zupa krem z białych warzyw

Coraz chłodniej za oknem, a to znaczy, że nadszedł czas na zupę. Pyszną i sycącą. Bogatą w warzywa. Pachnącą i rozgrzewającą curry i imbirem. Zakrapianą sosem sojowym. Cieplutką i cudownie aksamitną. Ale żeby nie było tak monotonnie, to jest w niej coś do chrupania. Prażone ziarno słonecznika – super pomysł na niebanalny dodatek do zupy. Od razu mi lepiej na ciele i duszy 😊

Zupa krem z jasnych warzyw

(4 porcje)

Składniki:

– 1 łyżka masła (25 g)

– 20 cm białej części pora 200 g

– ¼ selera (150 g)

– 1 pietruszka (50 g)

– 3 szklanki bulionu – ja użyłam rosołu z dnia poprzedniego

– 4 ziemniaki (330 g)

– 3 plastry dyni piżmowej (450 g)

– 3 liście lubczyku ogrodowego

– 1 łyżka stołowa curry

– 1 łyżeczka imbiru suszonego

– 3 łyżki sosu sojowego

– sól, pieprz – do smaku

– 4 łyżki stołowe ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Pora umyć i pokroić w krążki grubości 2 cm. Selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
  2. W garnku rozgrzać masło. Na gorące masło wrzucić rozdrobnione warzywa. Smażyć 5 minut.
  3. Warzywa podlać bulionem.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do gotujących się warzyw.
  5. Dynię także obrać, pociąć w plastry i następnie w kostkę. Dodać do warzyw i ziemniaków.
  6. Na koniec dodać lubczyk ogrodowy.
  7. Całość gotować 30 minut. Lubczyk usunąć.
  8. Zupę lekko przestudzić i zblendować na jednolitą masę.
  9. Dodać przyprawy i doprawić wg własnych upodobań. Można dodać np. czosnek suszony, żeby zaostrzyć smak. Wszystko dobrze wymieszać.
  10. Słonecznik podprażyć na suchej patelni 2-3 minuty. Cały czas mieszając, bo inaczej będzie strzelał.
  11. Zupę – krem nalewać do miseczek. Na wierzch posypać uprażone ziarno słonecznika.

 

 

Dodaj komentarz