Po domowym sukcesie filetów z kurczaka zapiekanych pod pieczarką, serem i prażoną cebulką postanowiłam iść tym tropem. Tym razem bardziej w stylu kuchni śródziemnomorskiej. Kurczak, pesto z bazylii, ser mozzarella i trzy kolory pomidorków koktajlowych – z moich własnoręcznie pielęgnowanych krzaków. Takie oto nasze obiadowe pyszności!
Filety z kurczaka zapiekane z bazyliowym pesto, mozzarellą i trio pomidorowym
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g fileta z kurczaka
- sól, świeżo mielony pieprz czarny – do smaku
- 7 łyżeczek pesto z bazylii
- 7 plastrów sera mozzarella
- 5 pomidorków koktajlowych żółtych
- 3 pomidorki koktajlowe czarne
- 10 pomidorków koktajlowych czerwonych
Sposób przygotowania:
- Mięso z fileta umyć. Odciąć polędwiczkę. Płat mięsa przeciąć z grubości na połowę, albo na trzy plastry – w zależności od wielkości-grubości fileta. Rozkroić tak, aby poszczególne kawałki mięsa miały podobną grubość. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem. Płaskie kawałki mięsa przeciąć na pół tak, żeby uzyskać mniejsze porcje.
- Mięso posypać solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Każdą porcję mięsa posmarować pesto z bazylii.
- Cztery porcje mięsa włożyć do naczynia żaroodpornego. Na nie położyć po plastrze sera. I kolejne porcje mięsa posmarowane z wierzchniej strony pesto i na nie ser.
- Na wierzch położyć pomidorki. Jeśli większe, to kroić i na pół.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 150 stopniach Celsjusza.
- Podawać z kaszą kuskus.