Lubicie budyń? Jeśli tak, to mam dla Was super pomysł na budyń własnej roboty. Te z torebek smakują chemicznie i zwykle są bardzo perfumowane. Jeszcze gorsze są te gotowe serwowane w sklepach w kubeczkach. Według mnie to profanacja prawdziwego budyniu, który pamiętam z domu rodzinnego. O walorach „antyzdrowotnych” tych wyrobów spożywczych nie wspomnę. Dlatego swoim dzieciom gotuję budyń samodzielnie. To proste, bo wystarczy mleko, cukier, mąka pszenna, ziemniaczana, laska wanilii i masło. Chwila mieszania i cieplutki, aksamitny deser gotowy. Urzeka gładką konsystencją, zbalansowanym smakiem i głębokim waniliowym aromatem. I ten maślany smak z dzieciństwa…
Budyń waniliowy z malinami
(4 porcje)
Składniki:
– 1 litr mleka
– 4 łyżki cukru brązowego
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 laska wanilii
– 2 łyżki masła śmietankowego
– maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Trzy szklanki mleka zagotować w garnku. Dodać cukier. Rozpuścić.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Wyjąć miąższ i dodać do mleka.
- W 1 szklance mleka rozrobić mąki. Tak, żeby nie było grudek.
- Na gotujące się mleko wlać rozrobione w mleku mąki. Gotować cały czas mieszając.
- Ugotować budyń. Dodać masło.
- Wlać do miseczek i odstawić do przestudzenia.
- Podawać z malinami albo sokiem owocowym.