Zauroczona ciastem z kaszą manną i morelami, upiekłam inną jego wersję – z jabłkami. Nie miałam jogurtu, wiec użyłam kefiru. Do ciasta dodałam cynamon i zapach cytrynowy, żeby bardziej wyciągnąć aromat tegorocznych jabłek. Efekt zapachowy odlotowy! Smakowy – jak dla mnie – też 😊
Ciasto z kaszą manną i jabłkami
(forma o rozmiarze 24*26 cm )
Składniki:
– 100 g masła
– 5 jaj
– ¾ szklanki cukru
– 400 ml kefiru
– 1 aromat cytrynowy
– ½ łyżeczki cynamonu
– 250 g mąki pszennej
– 210 g kaszy manny
– 1 łyżeczka proszku dopieczenia
– 3 jabłka
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić w rondelku i wystudzić.
- Jaja utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę. Dodać wystudzone masło. Dolać kefir, aromat i cynamon. Zmiksować.
- Mąkę wymieszać w miseczce z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Dosypać do składników mokrych i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Owoce umyć, nie obierać i pokroić w kosteczkę. Wysypać na wierzch ciasta. Można je lekko docisnąć, żeby się nie przypaliły podczas pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić blaszkę. Piec 50 minut.
- Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto na pewno upieczone. Jeśli zostaje na patyczku przedłużyć czas pieczenia jeszcze o 5-10 minut.
- Gdy upieczone wyjąć i odstawić do wystudzenia na kratkę.