Kolejna odsłona dania jednogarnkowego, a w zasadzie jednonaczyniowego, bo pieczenie odbywa się w naczyniu żaroodpornym. Jest wygodne do przygotowania i smakuje świetnie. Mięso zachowuje soczystość i kruchość. Dla mnie super!
Filety z kurczaka zapiekane z pomidorowym pesto, serem cheddar, dynią i pomidorkami koktajlowymi
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g fileta z kurczaka
- sól, świeżo mielony pieprz czarny – do smaku
- 7 łyżeczek pesto pomidorowego
- 7 plastrów sera cheddar
- 2 plastry dyni piżmowej
- 10 pomidorków koktajlowych czerwonych
Sposób przygotowania:
- Mięso z fileta umyć. Odciąć polędwiczkę. Płat mięsa przeciąć z grubości na połowę, albo na trzy plastry – w zależności od wielkości-grubości fileta. Rozkroić tak, aby poszczególne kawałki mięsa miały podobną grubość. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem. Płaskie kawałki mięsa przeciąć na pół tak, żeby uzyskać mniejsze porcje.
- Mięso posypać solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Każdą porcję mięsa posmarować pesto z pomidorów.
- Cztery porcje mięsa włożyć do naczynia żaroodpornego. Na nie położyć po plastrze sera. A na ser położyć dynię piżmową pokrojoną w słupki 2 na 2 cm.
- Na tę warstwę układać kolejne porcje mięsa posmarowane z wierzchniej strony pesto. Na nie ponownie plastry sera i słupki dyni. Na wierzch położyć pomidorki. Jeśli większe, to kroić i na pół.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 150 stopniach Celsjusza. Wyłączyć i zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut, żeby mięso spokojnie obniżyło swoją temperaturę. Takie działanie gwarantuje soczystość mięsa drobiowego.
- Po upieczeniu pokroić jak tort na 4 porcje.