Dziś kolejne danie z grzybami. Tym razem na talerzu królują kurki. Grzyby same w sobie – według mnie – najsmaczniejsze spośród grzybów leśnych. Ze smażoną cebulą są wyśmienite. Z kolei makaron z tymi dwoma dodatkami smakuje wybornie. Danie wzbogacone w chudą szynkę, żeby zapewnić odpowiednią porcję białka w posiłku. I mamy dwa w jednym – patelnię pyszną i apetyczną 😊
Makaron pene z kurkami, szynką i cebulą
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 300 g świeżych kurek
– 2 łyżki masła
– 2 cebule
– 200 g chudej szynki
– 150 g makaronu pene
– sól, pieprz – do smaku
– pęczek świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kurki umyć, podrzeć na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucać na nie kurki ażurowo, nie od razu całość. Małymi porcjami smażyć 3 minuty. Zdjąć z patelni, żeby nie stwardniały.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przesmażyć na suchej patelni. Do cebuli dodać kurki.
- Szynkę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać do cebuli i grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli pojawi się płyn z grzybów i cebuli, nie odlewać.
- Makaron ugotować do postaci al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić chwilę.
- Ciepły przełożyć do patelni z grzybami, cebulą i szynką. Przykryć, aby makaron wciągnął jeszcze pozostały na patelni płyn.
- Na wierzch posypać drobno posiekaną pietruszkę.