Placuszki twarogowe z owocami

Szukacie pomysłu na szybkie śniadanie? Zróbcie placuszki twarogowe z ulubionymi owocami. Są proste i szybkie w przygotowaniu. A rozchodzący się podczas smażenia zapach skutecznie zwabia do kuchni zaspanych domowników. Czyli cel osiągnięty – familia ściągnięta do stołu i pożywnie nakarmiona. Na dobry początek dnia 😊

Placuszki twarogowe z owocami

(porcja na 20 sztuk)

Składniki:

  • 150 g naturalnego twarożku
  • 125 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 16 g cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki cynamon
  • pół szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • olej kokosowy do smażenia
  • ulubione owoce: maliny, brzoskwinie, banany lub konfitura

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki włożyć twarożek, ser, wbić jaja, cukier wanilinowy, cynamon. Zmiksować blenderem.
  2.  
  3. Dolać mleko i wymieszać łyżką.
  4. Do zblendowanej masy dosypać mąkę i otręby. Wymieszać blenderem, bo tak dokładniej rozprowadzić mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Patelnię posmarować tylko przed pierwszym smażeniem pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym.
  6. Wylewać na rozgrzaną patelnię porcje ciasta średnicy 5 cm.
  7. Smażyć z obu stron. Gdy pojawią się bąbelki na powierzchni placuszka należy przekręcić go na drugą stronę.
  8. I smażyć około minuty na drugiej stronie.
  9. Najlepiej zjadać placuszki na ciepło. Doskonale smakują same, choć można placuszki podawać z ulubionymi owocami lub konfiturą.

 

Dodaj komentarz