Szukacie pomysłu na szybkie śniadanie? Zróbcie placuszki twarogowe z ulubionymi owocami. Są proste i szybkie w przygotowaniu. A rozchodzący się podczas smażenia zapach skutecznie zwabia do kuchni zaspanych domowników. Czyli cel osiągnięty – familia ściągnięta do stołu i pożywnie nakarmiona. Na dobry początek dnia 😊
Placuszki twarogowe z owocami
(porcja na 20 sztuk)
Składniki:
- 150 g naturalnego twarożku
- 125 g chudego twarogu
- 2 jajka
- 16 g cukru wanilinowego
- pół łyżeczki cynamon
- pół szklanki mleka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka otrąb pszennych
- olej kokosowy do smażenia
- ulubione owoce: maliny, brzoskwinie, banany lub konfitura
Sposób przygotowania:
- Do miseczki włożyć twarożek, ser, wbić jaja, cukier wanilinowy, cynamon. Zmiksować blenderem.
- Dolać mleko i wymieszać łyżką.
- Do zblendowanej masy dosypać mąkę i otręby. Wymieszać blenderem, bo tak dokładniej rozprowadzić mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Patelnię posmarować tylko przed pierwszym smażeniem pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym.
- Wylewać na rozgrzaną patelnię porcje ciasta średnicy 5 cm.
- Smażyć z obu stron. Gdy pojawią się bąbelki na powierzchni placuszka należy przekręcić go na drugą stronę.
- I smażyć około minuty na drugiej stronie.
- Najlepiej zjadać placuszki na ciepło. Doskonale smakują same, choć można placuszki podawać z ulubionymi owocami lub konfiturą.