Makaron w sosie serowo-brokułowo-czosnkowym z prażonym słonecznikiem

Popołudnie w kuchni po 7 godzinach zajęć na uczelni. Padam ze zmęczenia, więc trzeba jakoś wypocząć. Jedyne słuszne miejsce na relaks to… kuchnia 😊 Działam. Mam ochotę na makaron z brokułem, serem feta i czosnkiem. Raz, dwa, trzy i jest! Patrzę na tę patelnię i mam dwojakie odczucia… To nie wygląda apetycznie, ale po pierwej degustacji czuję, że smakuje wyśmienicie. Wołam córkę i proszę, żeby spróbowała. Widzę, że niepewnie sięga po widelec, bo jednak wrażenia wzrokowe są silnym bodźcem, przecież jemy oczami, na patelni breja zielonkawa… Pierwszy kęs i już wiem, że będzie smakować.

– Mamo, to jest pyszne! Ale trzeba jeść z zamkniętymi oczami – ripostuje z uśmiechem Amelka.

Zatem, jeśli chcecie pobawić się w czasie jedzenia w ciuciubabkę, to zachęcam do przygotowania makaronu w sosie serowo-brokułowo-czosnkowym z prażonym słonecznikiem. Żartuję, nie jest aż tak źle. To danie na talerzu wcale tak tragicznie nie wygląda 😉

Makaron w sosie serowo-brokułowo-czosnkowym z prażonym słonecznikiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki (eliche)
  • 500 g brokuła świeżego
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 270 g sera feta półtłustego
  • 4 łyżki stołowe pestek ze słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Na kuchni ustawić trzy naczynia. Garnek do gotowania makaronu. Garnek do gotowania brokuła i głęboką patelnię, w której zostanie przygotowane danie. Najlepiej równocześnie gotować makaron, brokuła, żeby wszystko było w tym samym czasie gotowe do kolejnego etapu. Jeśli sprawnie się zorganizujecie, to danie będzie gotowe po 15 minutach od rozpoczęcia.
  2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Najlepiej gotowaniu przez 2 minuty, przykryć pokrywką i odstawić, aby sam doszedł.
  3. Podobnie postąpić z brokułem. Zagotować wodę z solą i gotować warzywo przez 2 minuty. następnie zostawić pod przykryciem, aby zmiękł na kilka minut.
  4. W tym czasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smażyć chwilę, tak aby czosnek nie zbrązowiał za bardzo.
  5. Na pachnący olej z czosnkiem wyłożyć makaron. Smażyć 3 minuty, żeby makaron dobrze przeszedł zapachem czosnkowego oleju.
  6. Ser feta pokroić w kostkę i dołożyć do ciepłego makaronu. Ser zacznie się rozpuszczać tworząc sos. Mieszać, aby sos serowy równomiernie pokrył makaron.
  7. Brokuł wyjąć na sito i odsączyć. Pokroić nożem na drobną miazgę. Papkę brokułową dodać do makaronu. Wymieszać.
  8. Patelnię zdjąć z ognia. I odstawić do delikatnego przestudzenia. Wtedy sos stanie się bardziej zwięzły. Choć można danie zjadać na gorąco – jak wolicie.
  9. Pestki ze słonecznika uprażyć na suchej patelni. I posypać nimi danie.

 

Dodaj komentarz