Mamy taki zwyczaj w domu, że w niedzielę jadamy „śniadania serowe”. Wygląda to tak, że na talerzu goszczą rozmaite sery. Podpuszczkowe, twarogowe z dodatkami, pleśniowe, kozie, owcze. Każdy je te, które lubi. Ja uwielbiam sery pleśniowe z wyraźną niebieską pleśnią. Połączenie Gorgonzoli, orzechów włoskich, winogron i gruszki to dla mnie kulinarna uczta. Do takiego wybornego talerza jeszcze grzanka razowa prosto z opiekacza. Oto moje dzisiejsze przepyszne śniadanie 😊
Sałata lodowa z Gorgonzolą i owocami
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– 8 liści sałaty lodowej
– 60 g sera pleśniowego Gorgonzola
– 1 gruszka
– 2 orzechy włoskie
– 20 sztuk winogron ciemnych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Tak małe, żeby wygodnie dały nabrać się na raz widelcem.
- Ser pokruszyć na drobne kawałki i wyłożyć na sałatę.
- Gruszkę umyć, nie obierać. Pokroić na ćwiartki. Położyć na porcję sałaty 4 ćwiartki.
- Winogron umyć i kuleczki poukładać na sałacie.
- Orzecha włoskiego połamać na kawałki. Posypać po wierzchu surówki.
- Polać oliwą.
- Podawać ze zrumienioną grzanką z chleba razowego.