Sernik „pianka” na piernikowo-kakaowym spodzie

Na sernik pieczony miewam ochotę raz do roku. Zabawne, bo poprzedni sernik publikowałam na blogu rok temu, czyli jestem wiarygodna i powtarzalna w swych kulinarnych zachciankach. Tym razem sięgnęłam po przepis mojej teściowej na sernik „piankę”. Nazwa ta jest w pełni uzasadniona. Sernik jest niezwykle delikatny. Łyżeczka zanurza się w nim, niczym w puchu. Subtelną konsystencję ciasto zawdzięcza dodatkowi do masy dwuprocentowego mleka spożywczego. Ten zabieg pozwala też zaoszczędzić kalorii w ostatecznym wypieku. Upiekłam sernik na kruchym piernikowym spodzie z dodatkiem kakao, żeby było nam jeszcze bardziej odświętnie.

Sernik „pianka” na piernikowo-kakaowym spodzie

(na blaszkę 29 na 23 cm)

Ciasto piernikowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ kostki masła

Masa serowa

Składniki:

  • 1 kg chudego sera białego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 budyń (śmietankowy lub waniliowy)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ szklanki mleka 2 % tłuszczu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 zapach waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąki, kakao, sodę, cukier, przyprawę do piernika. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki suche.
  2. Żółtko rozmieszać z jogurtem naturalnym, mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dolać do składników suchych.
  3. Ciasto zagnieść. Jeśli wydaje się zbyt luźne, dosypać mąki. Jeśli zbyt gęste dolać troszkę mleka.
  4. Zagniecione ciasto włożyć do torebki foliowej i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  5. Po tym czasie wyjąć i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Nie musi być to idealny placek. Dłonią rozgniatać na dnie blachy porcje ciasta.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Wyjąć na kratkę do wystudzenia.
  8. Przygotować masę serową. Ser biały rozdrobnić blenderem. Można do tego celu użyć maszynki do mielenia mięsa. Rozdrobniony ser przełożyć do miseczki i dodać cukier, żółtka, suchy budyń oraz proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem.
  9. Stopniowo wlewać mleko i oliwę. Dodać zapach.
  10. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wmieszać łyżką. Konsystencja masy będzie bardzo rzadka, ale tak właśnie ma być.
  11. Całość masy wylać na blachę z wychłodzonym spodem z ciasta kruchego.
  12. Sernik wstawić do zimnego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  13. Po tym czasie grzałkę wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku do powolnego wychłodzenia.
  14. Sernik wyjmować z blaszki dopiero, gdy dobrze wystygnie i się ściągnie. Wcześniejsze próby wyjęcia mogą się zakończyć zniszczeniem delikatnego wypieku.

Dodaj komentarz