Na sernik pieczony miewam ochotę raz do roku. Zabawne, bo poprzedni sernik publikowałam na blogu rok temu, czyli jestem wiarygodna i powtarzalna w swych kulinarnych zachciankach. Tym razem sięgnęłam po przepis mojej teściowej na sernik „piankę”. Nazwa ta jest w pełni uzasadniona. Sernik jest niezwykle delikatny. Łyżeczka zanurza się w nim, niczym w puchu. Subtelną konsystencję ciasto zawdzięcza dodatkowi do masy dwuprocentowego mleka spożywczego. Ten zabieg pozwala też zaoszczędzić kalorii w ostatecznym wypieku. Upiekłam sernik na kruchym piernikowym spodzie z dodatkiem kakao, żeby było nam jeszcze bardziej odświętnie.
Sernik „pianka” na piernikowo-kakaowym spodzie
(na blaszkę 29 na 23 cm)
Ciasto piernikowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- ½ szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżka stołowa kakao
- 1 łyżeczka sody
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 żółtko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki mleka
- ¼ kostki masła
Masa serowa
Składniki:
- 1 kg chudego sera białego
- ¾ szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 budyń (śmietankowy lub waniliowy)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ szklanki mleka 2 % tłuszczu
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 zapach waniliowy
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąki, kakao, sodę, cukier, przyprawę do piernika. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki suche.
- Żółtko rozmieszać z jogurtem naturalnym, mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dolać do składników suchych.
- Ciasto zagnieść. Jeśli wydaje się zbyt luźne, dosypać mąki. Jeśli zbyt gęste dolać troszkę mleka.
- Zagniecione ciasto włożyć do torebki foliowej i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Nie musi być to idealny placek. Dłonią rozgniatać na dnie blachy porcje ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wyjąć na kratkę do wystudzenia.
- Przygotować masę serową. Ser biały rozdrobnić blenderem. Można do tego celu użyć maszynki do mielenia mięsa. Rozdrobniony ser przełożyć do miseczki i dodać cukier, żółtka, suchy budyń oraz proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem.
- Stopniowo wlewać mleko i oliwę. Dodać zapach.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wmieszać łyżką. Konsystencja masy będzie bardzo rzadka, ale tak właśnie ma być.
- Całość masy wylać na blachę z wychłodzonym spodem z ciasta kruchego.
- Sernik wstawić do zimnego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie grzałkę wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku do powolnego wychłodzenia.
- Sernik wyjmować z blaszki dopiero, gdy dobrze wystygnie i się ściągnie. Wcześniejsze próby wyjęcia mogą się zakończyć zniszczeniem delikatnego wypieku.