Na rozespane śniadanie sprawdza się coś, czego nie trzeba za bardzo gryźć. Coś, co jest smarowne i gładkie. W takich okolicznościach doskonale sprawdzają się wszelkie pasty. Dziś absolutna petarda kulinarna – pasta szynkowa na pieczywo. Powstała z konserwy w puszce, a konkretnie z szynki w puszce. Wiem, że brzmi dziwnie i przyznam, że sama bym nie wpadła na pomysł blendowania szynki z puszki. Na szczęście są jeszcze na świecie ludzie bardziej kreatywni niż ja. I oni są dla mnie niezwykłą inspiracją. I dziś na naszych kanapkach pasta o niecodziennym – szynkowym smaku. Pachnie sentymentalnie, jak świąteczna szynka z Ameryki, z mojego dzieciństwa. Pysznie się ją degustuje. Spróbujcie koniecznie 😊
Pasta szynkowa na pieczywo
(porcja dla 8 osób)
Składniki:
– 1 puszka szynki konserwowej 300 g
– 3 ogórki kiszone
– 4 jaja
– 1 pęczek natki pietruszki
– 2 łyżeczki małe majonezu
– 2 łyżeczki małe musztardy miodowej
– pieprz, sól – do smaku
Sposób przygotowania:
- Jaja ugotować na twardo. Wystudzić.
- Konserwę pokroić w misce i rozdrobnić blenderem.
- Ogórki pokroić w kostkę.
- Natkę pietruszki posiekać drobno. Zostawić łyżeczkę, żeby posypać na wierzch.
- Wszystkie składniki: szynkę, ogórki, jaja, pietruszkę umieścić w misce i zblendować na jednolitą, gładką masę.
- Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie. Posypać odłożoną, posiekaną pietruszką.
- Podawać na razowym pieczywie.