Malutkie ciasteczka – kokosanki. Bialutkie niczym obłoczki. Chrupiące na zewnątrz z kuszącą wilgocią w środku. Intensywnie migdałowe w smaku i aromacie. Kwintesencja kulinarnej satysfakcji przy porannej kawie. I to w dzień wolny od pracy. Hurrrrrra! 😊
P.S. Mężu, córko – powodzenia na dyktandzie 😘
Kokosanki
(przepis na około 30 sztuk)
Składniki:
– 5 białek jaja
– szczypta soli
– 1 szklanka cukru pudru (120 g)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 250 g drobnych wiórków kokosowych
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 kropel aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza.
- Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Dodać cukier puder i wciąż ubijać mikserem lub blenderem.
- Gdy cukier się rozpuści dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe.
- Odstawić na 30 minut, żeby wiórki wchłonęły trochę wilgoci. To czynność konieczna, aby kokosanki były bardziej chrupiące.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką porcje masy kokosowej. Układać w rzędach 5 na 5 sztuk.
- Piec 20 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza, aż się lekko zarumienią.
- Im dłużej będą się piekły, tym będą twardsze w środku. Jeśli chcemy zachować wilgotny środek należy piec chwilę krócej.