Kokosanki

Malutkie ciasteczka – kokosanki. Bialutkie niczym obłoczki. Chrupiące na zewnątrz z kuszącą wilgocią w środku. Intensywnie migdałowe w smaku i aromacie. Kwintesencja kulinarnej satysfakcji przy porannej kawie. I to w dzień wolny od pracy. Hurrrrrra! 😊

P.S. Mężu, córko – powodzenia na dyktandzie 😘

Kokosanki

(przepis na około 30 sztuk)

Składniki:

– 5 białek jaja

– szczypta soli

– 1 szklanka cukru pudru (120 g)

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 250 g drobnych wiórków kokosowych

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– 5 kropel aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza.
  2. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  3. Dodać cukier puder i wciąż ubijać mikserem lub blenderem.
  4. Gdy cukier się rozpuści dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe.
  5. Odstawić na 30 minut, żeby wiórki wchłonęły trochę wilgoci. To czynność konieczna, aby kokosanki były bardziej chrupiące.
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką porcje masy kokosowej. Układać w rzędach 5 na 5 sztuk.
  7. Piec 20 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza, aż się lekko zarumienią.
  8. Im dłużej będą się piekły, tym będą twardsze w środku. Jeśli chcemy zachować wilgotny środek należy piec chwilę krócej.

Dodaj komentarz