Śledzie w kurkumie z żurawiną

Zanim przygotuję kolejne ciasta, śledzi ciąg dalszy. Pomysł zasłyszany podczas wizyty u pani fryzjerki. Szybkie notatki i moja – zmieniona w stosunku do oryginalnej – wersja smakowa tych śledzi. Najważniejszym składnikiem zalewy jest kurkuma. Nadaje śledziom żółciutki kolor i lekko piekący smak. Cytryna i pomarańcza dostarcza aromatu i kwaśności. Czerwony pieprz jest źródłem przyjemnego wrażenia pękających ziarenek, z których uwalnia się ciepło i pikantność. Żurawina nie tylko pięknie wygląda, ale też dodaje śledziom słodyczy. Mieszanka jak z kotła czarownicy 😊 Połączenie zupełnie niespotykane i zaskakujące. Smak też 😊

Śledzie w kurkumie z żurawiną

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 płaty podwójne śledzia solonego
  • 1 cebula (najlepiej cukrowa)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ½ cytryny
  • ½ pomarańczy
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego

Zalewa: 1/2 szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka cukru, sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe solone wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie pokroić w paski szerokości 2 cm.
  2. Na patelni rozgrzać olej.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju.
  4. Cytrynę i pomarańczę pokroić w cienkie plastry.
  5. Przygotować zalewę: do szklanki wlać olej, dodać kurkumę, cukier i sok z cytryny. Rozprowadzić na jednolity sos.
  6. W słoiku lub innym szklanym naczyniu układać na przemian: śledzie, cebulę, plastry cytryny, plastry pomarańczy, kilka owoców żurawiny i kilka kuleczek czerwonego pieprzu. Zalać kilkoma łyżkami zalewy.
  7. Postępować tak do wyczerpania składników. Zalać na wierzchu zalewą. Zakręcić i przechowywać w lodówce.
  8. Najlepiej smakują po 3-4 dniach.

 

Dodaj komentarz