Ciasteczka rożki z jabłkiem i cynamonem

Ja już w świątecznym nastroju 😊 Mamy taką rodzinną tradycję, że sami układamy świąteczne życzenia. Piszemy je dwa razy do roku i zawsze się przy tym świetnie bawimy. Pada wers początkowy, a potem Amelka, Olek, ja i mąż dorzucamy nowe. Zatem tymi słowy życzę Wam Kochani:

Nie ma śniegu za oknami

Lecz ja spieszę z życzeniami

Tych świąt czas jest osobliwy

Nie mów żeś Ty niewrażliwy

Do Wigilii wnet zasiadaj

Tylko ludzkim głosem gadaj

Życz wszem wobec tylko dobrze

Niech Mikołaj darzy szczodrze

Pstrągi śledzie zjadaj szybko

Trzeba życie wrócić rybkom

Uszka z barszczem z makiem kluski

Nie zapomnij karpia łuski

Radość wokół niech panuje

A wieczerza niech smakuje

Każde danie Bożym darem

Ale trzeba jeść z umiarem

Nie zapomnij też o ruchu

Bo przybędzie obwód w brzuchu

Serca duszy radowania

I pięknego świętowania!

 

Ciasteczka rożki z jabłkiem i cynamonem

(18 sztuk)

Składniki:

– 350 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)

– 2 jaja

– pół szklanki cukru (100 g)

– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)

– 100 g ziemniaków gotowanych

– pół szklanki oleju (100 ml)

– 4 szklanki mąki pszennej (400 g)

– szczypta soli

– 3 małe czubate łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)

– 4 jabłka

– cynamon – do smaku

– 1 jajo rozkłócone – do posmarowania

– cukier gruby – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać jajka, cukry i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać.
  2. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy mokrej dodać składniki suche i zagnieść elastyczne ciasto.
  4. Jabłka umyć, pokroić w ósemki. Nie obierać!
  5. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na stolnicy w koło, w razie potrzeby podsypując mąką.
  6. Placek pokroić w regularne kwadraty, rozmiaru 10 na 10 cm (odcinając nierówne części ciasta – to, co odcięte dołożyć do pozostałej części do ponownego wałkowania).
  7. Każdy kwadrat w wyobraźni przedzielić przekątną na dwa trójkąty. Ponacinać regularnie prawą stronę każdego kwadratu, czyli nasz prawy trójkąt – cięciami prostopadłymi do przekątnej. Zachowując gęstość nacięć, co 2 cm.
  8. Na część nie naciętą położyć 2-3 kawałki jabłka – w zależności od wielkości. Przykryć ponacinaną częścią ciasta. Zlepić po brzegach, tworząc trójkąt-rożek. Miejsce sklejenia docisnąć widelcem zostawiając fantazyjne znaczki.
  9.  
  10. Każdy rożek posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku. Posypać grubym cukrem.
  11. Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W odstępach, bo troszkę rosną. Maksymalnie w ilości 4 na 4 sztuki.
  12. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć ciasteczka, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez 20 minut. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz