Ja już w świątecznym nastroju 😊 Mamy taką rodzinną tradycję, że sami układamy świąteczne życzenia. Piszemy je dwa razy do roku i zawsze się przy tym świetnie bawimy. Pada wers początkowy, a potem Amelka, Olek, ja i mąż dorzucamy nowe. Zatem tymi słowy życzę Wam Kochani:
Nie ma śniegu za oknami
Lecz ja spieszę z życzeniami
Tych świąt czas jest osobliwy
Nie mów żeś Ty niewrażliwy
Do Wigilii wnet zasiadaj
Tylko ludzkim głosem gadaj
Życz wszem wobec tylko dobrze
Niech Mikołaj darzy szczodrze
Pstrągi śledzie zjadaj szybko
Trzeba życie wrócić rybkom
Uszka z barszczem z makiem kluski
Nie zapomnij karpia łuski
Radość wokół niech panuje
A wieczerza niech smakuje
Każde danie Bożym darem
Ale trzeba jeść z umiarem
Nie zapomnij też o ruchu
Bo przybędzie obwód w brzuchu
Serca duszy radowania
I pięknego świętowania!
Ciasteczka rożki z jabłkiem i cynamonem
(18 sztuk)
Składniki:
– 350 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)
– 2 jaja
– pół szklanki cukru (100 g)
– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)
– 100 g ziemniaków gotowanych
– pół szklanki oleju (100 ml)
– 4 szklanki mąki pszennej (400 g)
– szczypta soli
– 3 małe czubate łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
– 4 jabłka
– cynamon – do smaku
– 1 jajo rozkłócone – do posmarowania
– cukier gruby – do posypania
Sposób przygotowania:
- Ser rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać jajka, cukry i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać.
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Do masy mokrej dodać składniki suche i zagnieść elastyczne ciasto.
- Jabłka umyć, pokroić w ósemki. Nie obierać!
- Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na stolnicy w koło, w razie potrzeby podsypując mąką.
- Placek pokroić w regularne kwadraty, rozmiaru 10 na 10 cm (odcinając nierówne części ciasta – to, co odcięte dołożyć do pozostałej części do ponownego wałkowania).
- Każdy kwadrat w wyobraźni przedzielić przekątną na dwa trójkąty. Ponacinać regularnie prawą stronę każdego kwadratu, czyli nasz prawy trójkąt – cięciami prostopadłymi do przekątnej. Zachowując gęstość nacięć, co 2 cm.
- Na część nie naciętą położyć 2-3 kawałki jabłka – w zależności od wielkości. Przykryć ponacinaną częścią ciasta. Zlepić po brzegach, tworząc trójkąt-rożek. Miejsce sklejenia docisnąć widelcem zostawiając fantazyjne znaczki.
- Każdy rożek posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku. Posypać grubym cukrem.
- Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W odstępach, bo troszkę rosną. Maksymalnie w ilości 4 na 4 sztuki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć ciasteczka, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez 20 minut. Wystudzić na kratce.