Szukacie pomysłu na słodką przekąskę dla swoich dzieci do szkoły albo na imprezę, na której ma być ciekawe menu? Polecam – muffinki owsiane z burakiem cukrowym. Po smażeniu placków z buraka cukrowego, zostało mi trochę pulpy. Nie bardzo miałam pomysł, co z nią zrobić. A że w planie było pieczenie imprezowych muffinek, to zaryzykowałam i dodałam do nich gotowanego buraka, zmniejszając jednocześnie udział części dodanego cukru. Pomysł okazał się świetny, bo nie dość, że „zaoszczędziłam” na cukrze, to jeszcze pulpa buraczana nadała babeczkom niespodziewaną wilgoć. Muffinki wyszły bardzo owsiane, mięciutkie i słodkie. Dzieciaki nic nie zauważyły i zajadły babeczki, aż im się uszy trzęsły. Do ostatniej sztuki 😊
Muffinki owsiane z burakiem cukrowym
(porcja na 20 sztuk)
Składniki:
- ¾ szklanki płatków owsianych (70 g)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki stołowe pulpy z gotowanego buraka cukrowego
- ½ szklanki oleju
- 5 kropel aromatu rumowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki stołowe ziaren słonecznika
- 2 łyżki stołowe ziaren siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wsypać do miski i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Po tym czasie wbić jaja. Dodać pulpę z buraka cukrowego, olej i aromat. Wymieszać.
- Dodać składniki suche: mąkę, cukry, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao, kawę i ziarno. Wymieszać dokładnie.
- Masa będzie dość gęsta.
- Formy sylikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi – najlepiej ze wzorkiem dziecięcym – bajkowym. Każdą papilotkę uzupełnić masą do ¾ wysokości papilotki. Masę najlepiej nakładać łyżeczką, bo jest bardzo zwarta.
- Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.