Muffinki cytrynowe z konfiturą różaną

Po wspaniałej świątecznej labie zaczął się okres edukacji. Znowu trzeba wymyślać jakieś smakołyki dla dzieci do szkolnych pudełek. Dziś muffinki cytrynowe z konfiturą z dzikiej róży. Ich przygotowanie trwa dosłownie 5 minut. Do tego czas pieczenia 15 minut, ale to już zupełnie bezobsługowo. Zobaczcie, tylko 5 minut, a mamy fajną przekąskę na drugie śniadanie dla ucznia. Choć to też słodycz, to znacznie zdrowsza, niż baton, wafelek, czy pączek ze szkolnego sklepiku. U mnie dzieci zadowolone. Zaraz piekę drugą partię, bo ta pierwsza jakoś niespodziewanie szybko się rozeszła 😉

 

Muffinki cytrynowe z konfiturą różaną

(porcja na 17 sztuk)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej typ 500

– ¾ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 szklanka mleka

– 1 jajo

– ½ szklanki oleju

– 1 łyżka aromatu cytrynowego

– 8 łyżeczek dowolnej konfitury (ja użyłam z dzikiej róży)

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  2. Następnie dodać mleko wymieszane z jajkiem, olej i na koniec dodać aromat.
  3. Wymieszać krótko, żeby tylko składniki uległy połączeniu.
  4. Przygotować formy do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do połowy wysokości. Następnie w każdą muffinkę włożyć po pół łyżeczki konfitury. I na wierzch uzupełnić masą ciasta do ¾ wysokości papilotki.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 15 minut.
  6. Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz