Po wspaniałej świątecznej labie zaczął się okres edukacji. Znowu trzeba wymyślać jakieś smakołyki dla dzieci do szkolnych pudełek. Dziś muffinki cytrynowe z konfiturą z dzikiej róży. Ich przygotowanie trwa dosłownie 5 minut. Do tego czas pieczenia 15 minut, ale to już zupełnie bezobsługowo. Zobaczcie, tylko 5 minut, a mamy fajną przekąskę na drugie śniadanie dla ucznia. Choć to też słodycz, to znacznie zdrowsza, niż baton, wafelek, czy pączek ze szkolnego sklepiku. U mnie dzieci zadowolone. Zaraz piekę drugą partię, bo ta pierwsza jakoś niespodziewanie szybko się rozeszła 😉
Muffinki cytrynowe z konfiturą różaną
(porcja na 17 sztuk)
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej typ 500
– ¾ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 1 jajo
– ½ szklanki oleju
– 1 łyżka aromatu cytrynowego
– 8 łyżeczek dowolnej konfitury (ja użyłam z dzikiej róży)
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Następnie dodać mleko wymieszane z jajkiem, olej i na koniec dodać aromat.
- Wymieszać krótko, żeby tylko składniki uległy połączeniu.
- Przygotować formy do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do połowy wysokości. Następnie w każdą muffinkę włożyć po pół łyżeczki konfitury. I na wierzch uzupełnić masą ciasta do ¾ wysokości papilotki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 15 minut.
- Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.