Zastanawiam się, czy kiedyś osiągnę taki moment w swoich kulinarnych fantazjach, że smaki przestaną mnie zaskakiwać? Jeśli tak, to będzie najsmutniejszy moment w moim życiu… Tymczasem moje zachwycające odkrycie: sałatka z kaszą gryczaną i… kurczakiem, jabłkiem, pomidorami suszonymi, ogórkiem kiszonym i suszoną żurawiną. Zadziwiające połączenie kaszy, mięsa, owoców i warzyw. Słodki smak jabłka i przenika się z kwaśnym ogórka kiszonego. Konsystencja świeżości i chrupkości miesza się z zwartym miąższem suszonej żurawiny i pomidora. Całości dopełnia orzechowy aromat kaszy gryczanej. Szaleństwo dla zmysłów 😊
Sałatka z kaszą gryczaną i…
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 1 filet z piersi kurczaka
– 100 g kaszy gryczanej
– 1 średnie jabłko
– 5 suszonych pomidorów w zalewie z oliwą
– 5 ogórków kiszonych
– 2 łyżki żurawiny suszonej
– 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
– sól, pieprz, papryka czerwona mielona, chili, kolendra suszona lub pietruszka zielona – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso z kurczaka umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną.
- Usmażyć na 2 łyżkach oleju z pomidorów suszonych. Wystudzić.
- Kaszę gryczaną ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
- Jabłko umyć (nie obierać) i pokroić w drobną kostkę.
- Pomidory osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki sałatki umieścić w jednej misce. Dodać żurawinę.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli, kolendrą i oliwą z pomidorów.