Kotleciki z indyka z warzywami

Nie przepadam za smażeniem w kuchni, ale gdy rodzina doprasza się kotletów wybieram wersję z warzywami. Mięso z indyka z dodatkiem cebuli, pieczarek i żółtego sera. Niby nic, a takim zabiegiem połączenia mięsa z warzywami zyskujemy dwuaspektowo. Z jednej strony to okazja do przemycenia porcji warzyw do obiadu, a z drugiej zapobiegamy zbijaniu się mięsa drobiowego w zwarte struktury. Dodatek warzyw skutecznie rozmiękcza masę mięsną, a kotleciki są pulchne i mięciutkie. Mają jedną – zasadniczą – wadę: zbyt szybko znikają z patelni 😊

Kotleciki z indyka z warzywami

(porcja na 13 sztuk)

Składniki:

  • 800 g mięsa z fileta indyka
  • 300 g pieczarek
  • 250 g cebuli (2 sztuki)
  • 80 g sera żółtego
  • 1 całe jajko
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej roślinny – do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w drobną kostkę, rozmiaru 1 na 1 centymetr. Przełożyć do miseczki.
  2. Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić na suchej patelni, bez przykrycia. Tak, aby jak najbardziej odparowała z nich woda.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na łyżce oleju.
  4. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach.
  5. Do mięsa dołożyć pieczarki, cebulę, starty ser i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę i wymieszać.
  6. Masę na kotlety odstawić na 1 godzinę do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
  7. Olej dobrze rozgrzać na patelni. Kłaść porcje masy na rozgrzany olej i smażyć na wolnym ogniu. Z obu stron na złocisty kolor. Jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany kotlety wcale nie chłoną go do środka. Jeśli piją olej z patelni, znaczy, że olej jest zbyt chłodny.
  8. Usmażone kotlety odkładać na papierowy ręcznik, żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawać na ciepło lub schłodzone – równie dobrze smakują.

Dodaj komentarz