Ciasto jak „Snickers”

W moim rodzinnym domu na uroczyste okazje zawsze pojawia się ciasto o nazwie Snickers. Uwielbiają je wszystkie dzieci i nie tylko dzieci, bo ma swoich wielbicieli także wśród dorosłych. Masa orzechowa jest bardzo słodka i zwarta. Jakby sklejona. Podczas konsumpcji trzeba zachować ostrożność. Bowiem zdarza się, że kawałek naciśnięty łyżeczką, czy widelczykiem ustępuje nagle pod naciskiem i porcja ląduje na stole, albo pod stołem, albo na talerzyku u osoby siedzącej obok. Jak ktoś sięga z patery kawałek, to reszta domowników zerka wyczekująco, cóż się tym razem przydarzy. Zawsze przy stole jest dużo śmiechu. Mogę z przekonaniem powiedzieć, że ciasto Snickers zaspokaja oczekiwania najwybredniejszego miłośnika orzechowej słodyczy.

Ciasto jak „Snickers”

Ciasto

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 jaja

Masa orzechowa

Składniki:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

Krem

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 kostki masła
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g)
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i sodą. Dodać rozpuszczone masło, miód i rozmącone jaja. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części.
  2. Jeden placek upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wyjąć go i wystudzić.
  3. W tym czasie przygotować masę orzechową. Orzechy włoskie pokruszyć w torebce tłuczkiem do mięsa, albo wałkiem. W garnku zagotować masło, miód, cukier. Gotować aż masa zgęstnieje. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać 1 łyżkę zimnej wody. Wymieszać i wylać ciepłą masę orzechową na surowy placek. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Przygotować krem: odlać połowę mleka i rozpuścić w nim obie mąki tak, żeby nie było grudek. W garnku zagotować mleko z cukrem. Na gotujące mleko wlać masę mleczno-mączną. Ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.
  5. W miseczce mikserem rozbić masło. Dodać do niego wystudzony budyń. Cały czas miksując wkręcić do kremu serki homogenizowane. Dodać cytrynę.
  6. Na pierwszy placek wyłożyć masę kremową. Przykryć drugim plackiem z orzechowym wierzchem.
  7. Odstawić do zmięknięcia na dobę.

Dodaj komentarz