Na dworze 13 stopni Celsjusza! Jakoś tak zachciało mi się czegoś wiosennego. Kolorami cieszącego oko, a wonią kuszącego zmysł smaku. I tak oto powstał pomysł na makaron muszle faszerowany warzywami, jajkiem i szynką. Warto sięgnąć po tę przekąskę, gdy planujecie menu na przyjęcie karnawałowe w domu. Robi się szybko i sprawnie. A smakuje superowo. Argument koronny – danie bardzo niskokaloryczne, a jednocześnie zasobne w białko, błonnik. A dzięki papryce także w witaminę C. Nic tylko jeść – dla zdrowia i urody 😉
Muszle nadziewane
(20 porcji)
Składniki:
- 20 sztuk makaronu typu muszle (Conchiglioni)
Farsz do nadziewania:
- 4 jaja
- 6 pieczarek (200 g)
- 1 łyżeczka masła
- 20 cm pora (180 g)
- ½ papryki czerwonej (100 g)
- ½ papryki zielonej (100 g)
- 100 g chudej szynki
- sól, pieprz – do smaku
- 2 łyżeczki majonezu
- pietruszka – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente. Najlepiej przestrzegając czasu zalecanego na opakowaniu. Uważać, aby makaronu nie rozgotować, bo będzie się rozpadał podczas nakładania farszu.
- Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Wystudzić.
- Pora przeciąć na 4 części wzdłuż. Umyć dokładnie pokroić w cieniutkie paseczki. Warzywo wrzucić na wrzątek, zagotować i przykryć. Pozostawić we wrzątku 3 minuty. Odcedzić na sicie. Wystudzić.
- Papryki umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą. Doprawić solą, pieprzem i majonezem do smaku.
- Gotowym farszem nadziewać każdą muszlę. Schłodzić w lodówce.
- Podawać udekorowane świeżą pietruszką.