Ja jednak długo bez wypieków wytrwać nie potrafię 😉 Sentymentalne wspomnienie bułek z dzieciństwa. Okrągłych, z serowym nadzieniem pośrodku. Wyjadało się najpierw ciasto po brzegach. Potem odbywała się konsumpcja wilgotnego placuszka, na którym leżał serek. A na koniec wyczekiwany rarytas – sam krążek słodkiego serka 😊 Ależ to była frajda!
Bułeczki drożdżowe z serem białym
(ok. 16 sztuk)
Składniki:
- 50 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 całe jajo
- 2 żółtka
- szczypta cynamonu
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 100 g masła
- 3 łyżki oleju
- nadzienie: 250 g sera białego chudego, 1 żółtko, 1 cukier wanilinowy, ewentualnie cukier do smaku
- 1 rozmącone żółtko – do smarowania
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 1 szklankę ciepłego mleka i posypać 3 łyżkami mąki po wierzchu.
- Gdy rozczyn z drożdży wyrośnie dodać do niego całe jajo, żółtka, cynamon i cukier wanilinowy oraz pozostałą mąkę. Lekko wyrobić ciasto, aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło oraz olej.
- Wyrabiać ciasto do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Żeby ciasto nie kleiło się do dłoni, można ręce posmarować oliwą. Jeśli w domu jest maszyna do wyrabiania chleba, to warto z niej skorzystać do wyrobienia i ciasta drożdżowego.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. Na około 15 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie: widelcem rozdrobnić ser, dodać do niego żółtko i cukier. Wymieszać.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość – przerobić je raz jeszcze, żeby uwolnić zgromadzone powietrze.
- Na stolnicy uformować z ciasta wałek. Podzielić go na 8 części. Każdą z nich przeciąć na 2 części. W ten sposób powstanie 18 porcji ciasta. Uformować je w kuleczki.
- Na środku każdej porcji ciasta zrobić palcami wgłębienie. Nakładać w nie po 1 łyżce stołowej nadzienia serowego.
- Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby podrosły przez 10 minut.
- Gdy nieco się powiększą rozmącić żółtko i pędzelkiem posmarować każdą bułeczkę, można posypać też wierzch cukrem kryształem.
- Wstawić do ciepłego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
- Wystudzić na kratce.