Bułki razowe z marchewką

Kto powiedział, że Dzień Kobiet świętować trzeba leniwie? Ja jednak lubię, gdy coś się dzieje. Coś się tworzy, coś powstaje w kuchni… Dlatego w niedzielę dom zamieniłam w piekarnię. Od rana piekłam bułeczki razowe z ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego, i marchewką świeżą w środku. Są nie tylko śliczne, ale i pyszne. Na początek tygodnia, do pracy – jak znalazł 😊

Bułki razowe z marchewką

(16 sztuk)

Składniki:

  • ¼ kostki drożdży (25 g) lub 8g drożdży suszonych
  • ½ szklanki wody ciepłej (do rozczynu z drożdżami)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 1850
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 300 ml wody (może być też gazowana)
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 duża marchewka (150 g)
  • 20 g oleju
  • rozmącone jajko – do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier. Dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić do momentu aż rozczyn podwoi objętość, czyli na około 10 minut.
  2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach.
  3. Wymieszać mąki i ziarna. Zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy oraz rozpuszczoną w pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do masy dodać tartą marchewkę i olej. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Najwygodniej rękami albo przy użyciu automatu – miksera do wyrabiania ciasta z rózgą.
  4. Przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przerobić, podzielić na 16 części i formować kulki.
  5. Formując bułeczkę każdorazowo dłonie posmarować olejem lub wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łapek.
  6. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
  7. Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się ruszą wstawić nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza.
  8. Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 30 minut – w zależności od piekarnika. Bułeczki upieczone, gdy ich skórka jest apetycznie rumiana.
  9. Można je zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

 

Dodaj komentarz