Szukacie pomysłu na danie obiadowe, do przygotowania którego potrzeba zaledwie 40 minut? I to żeby nie było – danie z mięsem w roli głównej. Ta daaaaaaaaaaaant! Bardzo proszę: oto polędwiczka wieprzowa pieczona w piekarniku. Idealny obiad na niedzielę. Moje ulubione kuchenne 3S, czyli Szybko, Sprawnie i Smacznie.
Polędwiczka wieprzowa pieczona w piekarniku
(3 porcje)
Składniki:
– 1 sztuka polędwicy wieprzowej (ok. 350 g)
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz kolorowy – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, oczyścić z błon.
- Na patelni rozgrzać masło. Mięso obsmażyć z obu stron. A jak się uda ułożyć to z 4 stron nawet. Tak, aby zmieniło kolor po wierzchu. To po to, aby pory w mięsie się zamknęły i uchroniły przed utratą soków z porcji podczas pieczenia.
- Obsmażony kawałek polędwicy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć.
- Patelnię odparzyć wrzątkiem i uzyskany płyn przelać do naczynia z mięsem.
- Naczynie ponownie zamknąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- W tej temperaturze piec mięso przed 30 minut. Zostawić jeszcze na 5 minut, żeby odpoczęło.
- Po wyjęciu kroić polędwiczkę na skośne plastry.
- Podawać z kaszą jęczmienną lub ryżem. Ja lubię z pieczonymi burakami. Rodzina zajada z kiszoną kapustą.